Pressmeddelande2022-11-11T11:30:00+01:00

Pressmeddelanden och PR i en digital värld

Vi är proffs på pressmeddelanden

Ett pressmeddelande är ett ganska traditionellt sätt att kommunicera en nyhet som rör ditt företag. Det kan handla om lansering av en ny produkt, sammanslagning med ett annat bolag eller en förändring i ledningen. Målgruppen är journalister, reportrar eller bloggare på de nyhetsmedier och kanaler som är intressanta för er att synas i. En målgrupp som tenderar att vara svårflörtad, vilket gör det viktigt att ditt pressmeddelande skrivs på bästa sätt.

Vi hjälper dig att skriva ett välformulerat och slagkraftigt pressmeddelande som når fram, hör av dig!

Ett perfekt pressmeddelande

Först och främst, låt oss bara förtydliga att pressmeddelande och pressrelease är samma sak. Det är en del av en förhoppningsvis väl genomtänkt PR-strategi. Alltså en plan för hur du och ditt företag ska nå ut och göra intryck och avtryck hos era målgrupper. Kanske en strategi som ni fått hjälp av en PR-byrå att ta fram. När strategin sen ska genomföras kan det hända att du saknar den där spetskompetensen för att formulera det perfekta pressmeddelandet. Då är det en god idé att ta hjälp av en expert på kommunikation, text och hur man hörs genom bruset med sin nyhet.

Ett pressmeddelande blir lätt ad hoc

Även om du har en strategi för ert PR-arbete så tenderar just pressmeddelanden att bli ganska ad hoc. Vissa nyheter är lättare att planera för tre, sex eller tolv månader i förväg. Exempelvis en produktlansering. Men många saker som är intressanta att kommunicera i media är sådant som kommer ur oförutsedda förändringar under året, exempelvis att en VD lämnar och ersätts av en ny. Det är kort varsel och kanske rörigt inom organisationen. Därför kan det vara skönt att veta att man kan vända sig till en byrå som snabbt svänger ihop ett pressutskick.

Behöver du snabb hjälp med att skriva ett pressmeddelande? Hör av dig till oss »

Vad ska ett pressmeddelande innehålla?

När du har skrivit ett riktigt bra blogginlägg till er företagsblogg så vill du förstås att det ska bli läst. Som en del av content marketing-strategin kanske ni vill synka publicering av blogginlägg med aktivitet i era sociala kanaler. Captions till Facebook, Instagram eller LinkedIn som driver trafik till blogginläggen på webben? Eller sprida en liten film i Storykit för att boosta trafiken till texten? Ni har förhoppningsvis ett välarbetat, regelbundet och ofta läst nyhetsbrev där ni puffar för blogginläggen ni publicerat sedan sist. Kom ihåg – utan trafik, inga besök och kanske heller inga affärer?

Ett bra pressmeddelande bör inte vara för säljigt och får heller inte bli för platt. Det ska väcka intresse men det är inte en annonsplats. Vad gäller längden är max en A4-sida en bra tumregel. En enkel struktur för en pressrelease är:

  • Rubrik
  • Ingress
  • Mellanrubriker
  • Brödtext
  • Citat
  • Kontaktuppgifter 
  • Logotyp/boilerplate

Skicka pressmeddelande i rätt format

Journalister, nyhetsredaktörer och bloggare föredrar ofta att bli kontaktade via mail snarare än telefon. Så om du inte använder ett nyhetsverktyg som tex Cision eller MyNewsdesk, är det bäst att maila pressmeddelandet, exempelvis via ett verktyg för mailutskick. Tänk därför på att göra det så enkelt som möjligt för mottagaren att se nyhetsvärdet. Du kan klippa in texten direkt i mailet istället för att bifoga som PDF, fetmarkera de viktigaste meningarna och hänvisa till en presskontakt för bilder istället för att bifoga tunga och svårladdade bilder.

Behöver du hjälp med att skriva pressmeddelanden?

Kontakta oss så kommer vi överens om ett bra upplägg!

Läs vår blogg

Skrivbyrån gör content till prisvinnande företagsblogg

6 mars, 2023|

För lite mer än ett år sedan inleddes samarbetet mellan Stockholms Skrivbyrå och We+, företaget bakom den populära motionsappen för företag. Sedan dess har vi hjälpt dem med olika typer av kommunikation, framförallt att [...]

Blogg till företaget – 7 enkla steg för att lyckas

26 maj, 2021|

En blogg till företaget är ett bra sätt att locka kunder, såväl nya som befintliga. Det driver trafik till din webbplats och ger möjligheten att presentera era produkter och tjänster. Det är också ett utmärkt [...]

Till toppen