Översättning2022-12-08T17:01:53+01:00

Översättning

Översättning, transkreation och adaption

Ja, vad är egentligen skillnaden på dessa begrepp? När vi snackar översättning så menar vi snarare transkreation och adaption. Att översätta en text från ett språk till ett annat kan bli väldigt maskinellt och det är inte ovanligt att texten känns stolpig och saknar flyt på det nya språket. Tonläge, humor och nyanser kan vara väldigt olika från språk till språk och land till land. Därför man bör jobba med transkreation och adaption.

Vi är experter på att adaptera en text till målspråk och lokala marknader.

En bra översättning fångar budskap, känsla och tonläge

Som sagt, en bra text är inte bara ord efter varandra. För att en text ska bli riktigt bra krävs ett starkt budskap, rätt känsla och ett passande tonläge. Att framgångsrikt översätta en text från exempelvis svenska till franska, kräver att den som skriver texten har lokalkännedom om den franska marknaden, kulturen och deras sätt att göra affärer. Kanske bör texten vara mer rakt på säljande, ha mindre av glimten i ögat och mer konservativt språk. Det är då vi har skapat en transkreation och adaption, snarare än en översättning. En transkreation innebär alltså att man gör en kreativ översättning – det är viktigare att översättningen är bra än exakt. Adaption innebär att innehållet och tonen anpassas efter målspråkets marknad.

Att översätta text som inte kan översättas

Ett konkret exempel på hur en “vanlig” översättning inte alltid är god nog, kan vara en norsk text som ska översättas till svenska och handlar om sportdrömmar: “Når en av Ingebrigtsen-brødrene endelig får OL-gull”. Ja då får vi tänka till och hitta en annan sportreferens som fungerar i Sverige, annars blir det väldigt konstigt. Ord, namn och meningar som inte kan översättas rakt av kan handla om myndighetsnamn, helgdagar, traditioner eller valutor. Då krävs en transkreation och adaption, snarare än en översättning.

Vill du undvika att få en översättning á la Google translate? Hör av dig till oss »

Översättning från källspråk och målspråk

Vi transkreations-nördar slänger oss gärna med översättningslingo. Då pratar vi ofta om källspråk och målspråk. Källspråket är det språk som den befintliga texten är skriven på, och målspråk innebär det språk som texten ska översättas till. När du lägger en beställning till oss är det därför bra att förtydliga just källspråk, målspråk och även marknad. Är det så att en svensk text ska översättas till engelska, men kommer att läsas av engelsktalande personer bosatta i Sverige? Eller ska den läsas av personer som jobbar på den amerikanska finansmarknaden? Olika målgrupper kan kräva olika tonläge och innehåll, trots att det är på samma språk.

Översättning på engelska, finska, norska, danska och många andra språk

Vi har ett stort nätverk av kvalificerade copywriters som översätter med finess. Du betalar lite mer än hos en traditionell översättningsbyrå, men vi garanterar dig att du får en översättning som håller måttet. De mest vanliga förfrågningar vi får rör engelska och de nordiska språken. Men vi löser de flesta språken!

Behöver du översättning?

Är du i behov av att översätta ett enstaka dokument, en hel webbplats eller löpande content varje månad? Då har du hittat rätt!

Läs vår blogg

Lyckas med rörligt innehåll på sociala medier

29 februari, 2024|

Idag ser vi rörligt innehåll överallt på sociala medier – och det är kul! Det fångar ögonen, engagerar och sticker ut i bruset. Här går vi igenom fördelarna med att jobba aktivt med video som [...]

Bästa kommunikationsbyrån i Stockholm?

27 januari, 2024|

Vi får ibland höra att vi är den bästa kommunikationsbyrån i Stockholm. Det gör oss såklart väldigt glada och stolta. Oftast får vi beröm för att vi lyssnar bra, är snabba och skriver riktigt bra [...]

Trendspaning – content marketing 2024

29 november, 2023|

Det har hänt mycket inom digital marknadsföring det senaste året, inte minst tack, eller på grund av, AI. De trender vi har sett pekar på att 2024 blir året där vi fokuserar alltmer på AI [...]

Till toppen