Tonläge2021-10-08T11:48:40+02:00

Tonläge

Tonläget är företagets röst

Tonläge, tonalitet eller tone of voice är alla benämningar på rösten för ditt företag, den röst som skapar en känsla för ditt varumärke och är en viktig del av varumärkesarbetet. Det är med tonläget du verkligen kan vässa till din kommunikation och se till att du har en konsekvent röst där ditt företags personlighet lyser igenom och talar till dina målgrupper.

Vill du ha hjälp med ditt tonlägesarbete?

Hör av dig!

Vad är ett tonläge?

Copyn är vad du säger och tonläget är hur du säger det, och hur du säger något kan göras på många olika sätt. Vilket ton du väljer avgör hur du uppfattas och vad ditt företag har för position på marknaden. En ynka formulering kan skapa en positiv eller negativ känsla beroende på vem du pratar med. Ska du säga hej, hejsan eller tjena? För att ta reda på det är det viktigt att göra ett grundligt analysarbete och förstå sin målgrupp. Har du ett företag som exempelvis vänder sig till en yngre målgrupp ska du anpassa ditt tonläge så att de så enkelt som möjligt kan ta till sig informationen.

Varför ska man ha ett tonläge?

Genom att ha ett konsekvent och genomtänkt tonläge, sammanfattat i en tonlägesmanual, kommer du långsiktigt bygga ditt varumärke och skapa förtroende hos dina kunder. Det säkerställer också att ni behåller samma röst oavsett vem på företaget som skriver texten eller i vilken kanal ni pratar i. Med tonläget blir det enklare för dig att nå fram till dina målgrupper och du står även ut från konkurrenterna!

Vill du veta mer om hur du jobbar med tonläge? Hör av dig så berättar vi mer »

Hur tar du fram ett tonläge?

Var börjar man om det inte finns ett utarbetat tonläge sedan tidigare? Här är det viktigt att göra ett grundligt strategiskt arbete som man baserar på företagets värderingar, målgrupper och syfte. Det är lätt att man går efter vad man själv gillar och anpassar tonläget efter sitt eget tycke, men det är alltid målgruppens röst som du ska utgå ifrån. Har du inte gjort det redan ska du formulera era grundvärderingar och identifiera vad för personer dina målgrupper är. För att konkretisera vilka de är kan du skapa så kallade personas, som är påhittade personer med olika karaktärsdrag, ålder, intressen, demografi etc. Dessa kan du ta fram genom att fråga dina befintliga kunder direkt, helt enkelt genom intervjuer. Du kan även kika på hur konkurrenter kommunicerar.

Allt börjar med en workshop och slutar med en tonlägesmanual

Kanske kan tonläget kännas lite flummigt och svårt att sätta fingret på. Men vi kan lova att det kommer underlätta avsevärt för verksamheten att ha ett. När vi på Stockholms Skrivbyrå tar fram ett gemensamt tonläge för våra kunder brukar vårt arbete oftast börja med en workshop. Genom att samla nyckelpersoner från olika delar i verksamheten i ett och samma rum tillsammans med en copywriter och digital strateg från oss, kan vi börja nysta i det där mystiska tonläget och göra det abstrakta väldigt mycket mer konkret. Vi utför övningar och genomför diskussioner som rör språkbruk, ordval och värdeord, och tillsammans kommer vi fram till ett tonläge som representerar er verksamhet som handen i handsken. Om du önskar, kan vi efter workshopen även ta fram en kortfattad tonlägesmanual som kommer till användning inom organisationen på lång sikt.

Vill du hitta rätt tonalitet för ditt varumärke?

Skicka ett mejl så kan vi boka in ett möte!

Kontakta oss

Läs vår blogg

5 trender inom digital marknadsföring att ha koll på

22 oktober, 2021|

Kanske jobbar du som marknadschef eller är ansvarig för den digitala marknadsföringen på ditt företag. Kanske undrar du vilka trender inom digital marknadsföring som är värda att sikta in sig på och varför. Vi [...]

Blogg till företaget – 7 enkla steg för att lyckas

26 maj, 2021|

En blogg till företaget är ett bra sätt att locka kunder, såväl nya som befintliga. Det driver trafik till din webbplats och ger möjligheten att presentera era produkter och tjänster. Det är också ett utmärkt [...]

Skriva bra texter som engagerar – 10 tips!

17 mars, 2021|

Idag möts vi av oerhört mycket innehåll i digitala kanaler. Vi drunknar på sätt och vis i information och sorterar bort mycket för att hinna och orka med. För att fånga intresse måste du vara [...]

Snart släpps Skrivskolan!

Hos Skrivskolan kommer du kunna vässa dina
kunskaper inom skrivande och digital kommunikation.

Go to Top