Redaktionell plan2023-04-13T10:52:49+01:00

Redaktionell plan

En redaktionell plan är en del av strategin

Att ha koll på vem som ska göra vad och när är lättare sagt än gjort. En framgångsrik content- eller inbound Marketing-strategi har ofta kokats ner till en redaktionell plan. För vissa företag räcker det med en övergripande publiceringskalender och för andra är den redaktionella planen sedd som content-bibeln. Blotta tanken på att kontinuerligt skapa nytt och intressant innehåll kan ge svettningar, prestationsångest och skrivkramp, särskilt om man inte är en van skribent. Då är den redaktionella planen och en duktig skribent till stor hjälp.

Nyfiken på hur du kan ta din content- eller inbound marketing till nästa nivå med hjälp av en redaktionell plan?

En redaktionell plan underlättar content marketing-produktionen

Har du bestämt dig för att arbeta med content marketing, toppen! Se då till att göra det metodiskt och enligt plan så får du ännu bättre resultat. Beroende på storlek och typ av verksamhet så har ditt företag säkert en övergripande strategi och kanske också en marknadsföringsstrategi. Inom ramen för dessa är det bra att ha en specifik content marketing-strategi. Det behöver inte vara så komplicerat men ett dokument där det är formulerat vad ert content har för syfte, målgrupp, tonalitet och önskat resultat. Denna strategi är en bra grund för en redaktionell plan, alltså en kalender där det är tydligt vilket content som skapas av vem, när det publiceras och i vilka kanaler. Med en redaktionell plan kan du arbeta metodiskt istället för att stressa ihop ett blogginlägg när det dåliga samvetet gör sig påmint.

En redaktionell plan underlättar konsultens arbete

Om du planerar att ta in hjälp för din contentproduktion så är det större chans att du blir nöjd om skribenten kan läsa på om er strategi. Att förstå vem man skriver för och med vilket syfte är a och o för att lyckas med en text. Med en redaktionell plan underlättas samarbetet ytterligare eftersom det blir tydligt för konsulten vilket ämne som ska skrivas om, i vilket format, nyckelord att sökmotoroptimera på samt i vilken kanal det ska publiceras och när. Hittar du en mångsidig konsult så kan den hjälpa dig med allt från produktion av blogginlägg, innehåll till sociala medier, kundcase och pressmeddelanden. Med din strategi och redaktionella plan som grund finns det väldigt goda förutsättningar för att konsulten kan arbeta självständigt och samarbetet löper på friktionsfritt.  

Är du på jakt efter en konsult som kan skapa slagkraftigt content? Hör av dig till oss »

Hur detaljerad ska en redaktionell plan vara?

Svaret på den frågan är att det är upp till dig! En redaktionell plan kan vara väldigt omfattande eller ganska simpel. Det beror förstås på din ambitionsnivå, typ av verksamhet, hur er målgrupp ser ut och rör sig i den digitala världen. Men också hur köpresan ser ut för just din verksamhet. Arbetar ni med B2B eller B2C? För B2B är ofta inbound marketing ett passande arbetssätt och då kan den redaktionella planen skapas kring de fyra stegen i köpresan: Attrahera, Konvertera, Engagera och Glädja. Om vi utgår från att din ambitionsnivå är hög så kan din redaktionella plan innehålla följande information: 

  1. Syfte 
  2. Mål 
  3. Målgrupp 
  4. Budskap 
  5. Paketering 
  6. Plats i köpresan 
  7. Kanalval 
  8. Frekvens
  9. Val av tidpunkt 
  10. Ansvarsområden.

Börja med en workshop

Vi är vana att skapa starkt content till våra uppdragsgivare. Om det inte är så att denna har en väldigt välarbetad strategi och redaktionell plan att utgå från, brukar vi nästan alltid rekommendera att vi inleder samarbetet med en workshop. Där kan vi tillsammans bena ut de där ibland väldigt svåra frågorna som målgrupp och syfte. När vi har en övergripande Content Marketing-strategi på plats kan vi gå vidare med att ta fram en redaktionell plan som vi oftast även ansvarar för att genomföra.

Skapa en redaktionell plan med oss

Kontakta oss så kommer bokar vi in ett första möte.

Läs vår blogg

Lyckas med rörligt innehåll på sociala medier

29 februari, 2024|

Idag ser vi rörligt innehåll överallt på sociala medier – och det är kul! Det fångar ögonen, engagerar och sticker ut i bruset. Här går vi igenom fördelarna med att jobba aktivt med video som [...]

Bästa kommunikationsbyrån i Stockholm?

27 januari, 2024|

Vi får ibland höra att vi är den bästa kommunikationsbyrån i Stockholm. Det gör oss såklart väldigt glada och stolta. Oftast får vi beröm för att vi lyssnar bra, är snabba och skriver riktigt bra [...]

Trendspaning – content marketing 2024

29 november, 2023|

Det har hänt mycket inom digital marknadsföring det senaste året, inte minst tack, eller på grund av, AI. De trender vi har sett pekar på att 2024 blir året där vi fokuserar alltmer på AI [...]

Till toppen