UX och innehåll – texter som gör upplevelsen

06 mar 2025

UX och innehåll – texter som gör upplevelsen

UX och innehåll är två avgörande faktorer för en framgångsrik användarupplevelse. När någon besöker din webbplats eller app förväntar de sig att det ska gå smidigt och enkelt att hitta vad de söker. För att lyckas med det räcker inte snygg design eller välskrivna texter. Det är först när alla delar arbetar tillsammans som du kan skapa en riktigt bra användarupplevelse.

Vad är UX och hur hänger det ihop med innehåll?

UX står för user experience (användarupplevelse), och handlar om hur väl en användare interagerar med din webbplats eller app. Det kan vara allt från hur snabbt sidan laddar, till hur logisk navigeringen är och hur tydligt du kommunicerar budskapen.

Vi har nog alla varit med om att vi övergett sidor för att det tar för lång tid att hitta det vi söker eller för att sidan är för ologisk så att vi inte hittar fram överhuvudtaget. Innehållet spelar med andra ord en avgörande roll när det kommer till UX. Bra UX-texter:

  • Vägleder besökaren genom tydliga rubriker, menyer och knappar.
  • Bygger förtroende genom att kommunicera tydligt, proffsigt och trevligt.
  • Förenklar köpbeslut genom smart mikrocopy, till exempel i formulär eller på knappar.

Utan en bra användarupplevelse som innefattar både tydlig navigering och träffsäkra texter kan du skapa förvirring och riskera att tappa dina potentiella kunders uppmärksamhet. Med andra ord är det väl värt tiden och mödan att jobba med UX-writing.

UX + innehåll = sant

UX-writing handlar om att skapa korta, funktionella texter som vägleder användaren genom en digital upplevelse, medan copywriting fokuserar mer på varumärkeskommunikation och försäljning. För att få din webbesökare att trivas behöver du kombinera dessa två. Här kommer några exempel på hur du kan skapa en bra användarupplevelse genom tydligt och träffsäkert innehåll:

1. Använd tydliga och hjälpsamma rubriker

Rubriker är ofta det första användaren läser. Genom att använda rubriker som är både tydliga och relevanta hjälper du användaren att snabbt förstå vad sidan handlar om. Till exempel, istället för en generell rubrik som “Produkter”, skriv något mer specifikt, som “Miljövänliga rengöringsprodukter” eller “Rengöringsprodukter som gör gott för både plånboken och naturen”. Att vara tydlig och specifik med dina tjänster gör också gott för din SEO!

2. Optimera mikrocopyn för att guida användaren

Mikrocopy är små texter som gör stor skillnad. Det kan vara knappar, felmeddelanden eller instruktioner i formulär. När de är tydliga och trevliga skapar de en känsla av trygghet. Till exempel, istället för att bara skriva: “Fel” när någon matat in något fel i ett formulär, kan du skriva: “Oj, det verkar saknas en e-postadress. Kontrollera fältet och försök igen.”

3. Placera dina call-to-actions strategiskt

En bra CTA (call-to-action) kombinerar text och design för att motivera användaren att agera. Texten ska vara tydlig och engagerande, medan designen gör att knappen eller länken sticker ut.

Till exempel, istället för “Klicka här”, använd en mer engagerande fras som “Starta din kostnadsfria testperiod idag” eller “Jag vill testa!”.

Många glömmer att tonläge är viktigt även i de allra minsta av ord. Om din verksamhet exempelvis har en väldigt lekfull tonalitet och använder ett lättsamt språk, ska detta synas även i den lilla copyn. Använd med andra ord bara ord och skrivningar som speglar verksamhetens tonläge och språkbruk.

Exempel på bra UX och innehåll

Airbnb kombinerar tydlig text och minimalistisk design för att skapa en smidig upplevelse. Från startsidans sökfält, med texten “Vart vill du åka?”, till den smidiga navigeringen i bokningsprocessen – allt syftar till att guida användaren utan att de behöver gå vilse.

Skatteverket har förvånansvärt bra UX-writing. Många myndighetssidor har krångligt språk, men Skatteverket har satsat på enkla och begripliga texter i sina e-tjänster och tydliga steg-för-steg-instruktioner som underlättar för användare med olika förkunskaper.

Spotify är ett exempel på hur innehåll kan stärka användarupplevelsen. På knappar som “Fortsätt lyssna” förstärker texten känslan av att tjänsten är anpassad efter användarens tidigare aktivitet.

Klarna bjuder på smidig checkout och lekfull tonalitet. Deras UX-writing lyckas kombinera tydlighet med ett lättsamt och varumärkesanpassat språk. Felmeddelanden och mikrocopy är tydliga och lugnande, vilket minskar risken för att användare blir frustrerade.

 

Så jobbar du med UX och innehåll

Vill du förbättra din UX och ditt innehåll på webbplatsen? Här är några steg för att skapa en bättre användarupplevelse.

1. Börja samarbeta tidigt

Involvera UX-writern redan i planeringsfasen, för ett bra samarbete med designer och utvecklare. En utmaning är ofta tekniska begränsningar som textlängd i användargränssnittet, men även att göra det tydligt hur besökare ska röra sig och hitta rätt i digitala produkter och tjänster. Ofta arbetar UX-writern direkt i designverktyg som till exempel Figma. När text och design utvecklas tillsammans kan de anpassa sig efter varandra för att skapa ett bättre flöde.

2. Testa och justera

UX-writing är datadrivet och användartester och analys av användarflöden är avgörande för att lyckas. Genom att A/B-testa olika rubriker, knappar och felmeddelanden kan UX-writern förbättra texterna baserat på testdata. Genom att testa, mäta och analysera är det lättare att förstå användarnas beteende och göra förbättringar.

3. Skapa en konsekvent stil

Ta fram en tonlägesmanual för att se till att ditt innehåll blir enhetligt. Låt verksamhetens värderingar och varumärke märkas i språket. En tydlig stil skapar en bättre upplevelse för användaren och skapar förtroende. Tonlägesmanualen kan vara till stor nytta för UX-writern, copywriters och andra som ska fylla webbplatser eller digitala produkter och tjänster. 

4. Sätt alltid användaren i centrum

Fundera över vad användaren behöver i varje steg av resan och anpassa både UX och copy därefter. Ofta kommunicerar vi för mycket och det försämrar upplevelsen. Genom att prioritera, skala av och ge besökaren just den information som hen söker kan texter, skrivna av både UX-writer och copywriter, göra stor skillnad.  

UX och innehåll – nyckeln till bättre användarupplevelser

När både UX och innehåll är väl genomtänkt blir användarupplevelsen bättre. Det i sin tur ökar chanserna för nya affärer och lojala kunder. På Stockholms Skrivbyrå hjälper vi dig att skapa UX-texter och innehåll som fungerar perfekt ihop med både affärsmål och design. I våra nätverk har vi allt ifrån vassa UX-writers och copywriters till webbredaktörer och UX-designers. Nyfiken? Hör av dig så berättar vi mer om hur vi jobbar!