Att skriva bra rubriker – hur gör man?

12 jul 2012

Att skriva bra rubriker – hur gör man?

Att skriva bra rubriker är svårt. Den ska få läsaren att klicka sig vidare till din text, dina bilder, ditt pressrum eller din e-handel eller blogg. Studera rubriker på tidningars omslag eller löpsedlar. Tidningsmakare är ofta duktiga på att skriva säljande rubriker. Och den sortens rubriker fungerar lika bra på webben. Den enda skillnaden är att läsaren inte köper tidningar utan klickar sig vidare till din text.

Skriv en bra rubrik

En bra rubrik ska få den potentielle läsaren att inse att han eller hon måste läsa det här. Den talar om att texten är lärorik. Att den utbildar, hjälper till, är roande och till nytta. Tala till människors behov och känsor och kom ihåg att igenkännande är bra. 

Om den potentiella läsaren känner igen något i rubriken, är chansen högre att hen klickar sig vidare. En nyhet om Loreen läses av fler än en nyhet om Victoria Bundsen, eftersom fler känner igen Loreen.

Bra ord att använda

Det finns bra ord och fraser att använda i din rubrik. Här en lista över några som fungerar på webben.

Så här… Exempel: Så här skriver en bra rubrik

Bästa… Exempel: De bästa sätten att locka läsare

Siffror… Exempel: 5 smarta tips för att hamna högt i sökmotorerna

Kort och kärnfullt

Om du vill skriva en rubrik som funkar bra på webben bör den inte överskrida 70 tecken. Hur du ska formulera rubriken beror på om du vill inrikta dig enbart på att tilltala läsare, eller om du också vill attrahera sökmotorerna. Om du siktar på det senare, se till att placera dina nyckelord så tidigt som möjligt i rubriken.

Använd siffror

Att skriva ut siffror är nästan alltid bra. Jämför “5 smarta tips” med “Smarta tips”. Siffrorna talar om exakt vad läsaren får och det säljer mer, enligt branschundersökningar.

När du använder siffror så ska du använda ojämna tal – det sägs att de säljer mycket bättre än jämna. Det är därför en titel eller en rubrik oftare lyder “999 goda recept” istället för “1000 goda recept”.

Om du vill lära dig mer, kan vi skräddarsydda en kurs som passar just dig. Hör av dig så pratar vi! Om du inte vill skriva själv kan vi hjälpa till, vi har ett stort gäng frilansskribenter som kan mycket om text och innehåll.