5 enkla steg till bättre rubriker – så här gör du!

Hem/Blogg, Content marketing, Om språk, Sociala medier, Tips/5 enkla steg till bättre rubriker – så här gör du!

5 enkla steg till bättre rubriker – så här gör du!

Vill du lära dig att skriva bättre rubriker? Även om ditt blogginlägg, din Facebookuppdatering eller ditt nyhetsbrev har ett välarbetat innehåll är rubriken absolut viktigast för att nå dina mottagare. Med det sagt, är det inte alltid lätt att sticka ut ur bruset på sociala medier, mailinkorgar och webbsidor. Men! Med några enkla knep tar du enkelt fram en intresseväckande och engagerande rubrik anpassad till din målgrupp och ditt innehåll.

 

1. Penna och papper är din bästa vän

Ofta blir ett tomt, ekande dokument din största fiende. Ett bra och enkelt första steg är därför att lämna det statiska tangentbordet för det följsamma pappersarket. Handen är kroppens mest kreativa verktyg och (kan ses) som ett sinnesorgan, precis som ögon och öron. Ju mer du aktiverar dina händer, desto mer underlättar du för din kreativitet – och dina rubriker!

 

2. Hitta nyckelorden!

Om du inte redan har hittat den röda tråden i vad du vill kommunicera: börja med brödtexten. Därefter är det mycket enklare att lokalisera vad ditt budskap faktiskt handlar om, och underlätta för läsaren genom att kärnfullt summera ditt budskap på en rad.

Även om du inte är klar med din text skadar det inte att börja spåna på 1-5 rubrikförslag. Särskilt om du inte är helt säker på vad din text kommer att handla om, då kan rubriken guida dig vidare till en tydlig och röd tråd.

 

3. Pröva olika stilar – om och om och om igen

Det viktiga är att få ur sig även de dåliga rubrikerna – hellre hundra dåliga rubriker och en bra än inga alls. Fem klassiska rubrikstilar som du kan experimentera med är följande:

 • Manualen
  Exempel: 5 enkla steg till en bättre rubrik
  Du ger mottagaren trygghet i hur hen steg för steg får lösningen på sitt problem serverat i brödtexten som följer.
 • Nyheten
  Exempel: Fyra av fem läser rubriken, men endast en läser brödtexten.
  Du väcker intresse med ett nyhetsvärde som sporrar mottagaren att läsa vidare.
 • Frågan
  Exempel: Hur skriver man en bra rubrik?
  Du insinuerar att svaret på ett problem mottagaren söker finns i texten.
 • Uppmaningen
  Exempel:  Bli bättre på rubriksättning!
  Du talar till direkt och självsäkert till mottagaren med konkreta tips på lösningar.
 • Bekännelsen
  Exempel: Med hjälp av de här enkla stegen fick mina rubriker genomslag
  Du talar ur en säker källa och faktiska resultat, exempelvis från en tidigare kund eller renomé som kan stå bakom ditt innehåll.


4. Använd ett koncist språk

Använd hellre fler och korta verb än många och långa adjektiv. Lämna fördjupningen till brödtexten där du har utrymme. Rubriken är till för att mottagaren snabbt och lättillgängligt ska kunna sammanfatta ditt budskap och klicka sig vidare av intresse.

 

5. Gör en checklista!

Allra viktigast är att rubriken talar till den målgrupp du vill nå. Sätt dig in i mottagarens huvud och fråga: skapar min rubrik …

– en lösning på ett problem
– ett svar
– en nyckel
– nyfikenhet
– något som behövs akut

Rubriker kommer inte som ett brev på posten. Det krävs metod, kvantitet och bearbetning för att tillslut hitta den som passar bäst. Använd våra tips så kommer du en bit på vägen!

 

Mer hjälp?


Vill du vässa dina kunskaper ytterligare? Ladda ner vår guide och bli en bättre skribent!

Om du känner att du vill ha mer och professionell hjälp, hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se.

2017-10-28T10:25:28+00:00 9 maj, 2017|Categories: Blogg, Content marketing, Om språk, Sociala medier, Tips|0 kommentarer

Lämna en kommentar