Vad är en prompt inom AI?

11 sep 2023

Vad är en prompt inom AI?

Hur smidigt är det inte att logga in på ChatGPT, skriva in vad du behöver, och få tillbaka en text på några sekunder? Nästan läskigt enkelt, om du frågar oss. Däremot krävs det en hel del eftertanke för att få tillbaka svar som du faktiskt har nytta av. Nyckeln är att ge AI:n vad den behöver för att leverera innehåll som du kan jobba vidare med. Det är här prompts kommer in. Vad är då en prompt? Vi går igenom.

Vad är en prompt?

En prompt är en förfrågan, eller ett kommando, som du matar in i ett verktyg för generativ AI, som till exempel ChatGPT, för att få tillbaka ett svar.

Konsten att skriva effektiva prompts

Konsten att skriva effektiva prompts kallas “prompt engineering“. Det är inte bara att kasta ut en fråga och hoppas på det bästa. Då kan du inte förvänta dig kvalitet tillbaka, eller hur? Varje ord du ger AI:n påverkar svaret du får tillbaka.

Målet med prompt engineering är att optimera denna interaktion så att du får relevanta svar. Att “prompta” är en konst som kräver övning och kunskap om ämnet du ska skriva om med hjälp av AI. Vi tror att det framöver kommer att efterfrågas allt fler som är duktiga på detta, så kallade prompt engineers, AI-redaktörer och AI-copywriters.

Fördelarna med bra prompts

ChatGPT kan snabba upp din produktion, men en dålig prompt kan snarare bli en tidstjuv. Dessutom kan det gå illa om du råkar publicera något med felaktig information. En bra prompt är som en skarp GPS för din AI. Den minskar risken för att du svävar ut i det okända och får irrelevanta svar du inte kan använda. Därför är det viktigt att du lägger ner tid på att lära dig att skriva genomtänkta prompts. Se också till att ha bra koll på ämnet som du skriver om. Eller stäm av med någon som har, för att undvika faktafel.

Konsten att skriva prompts som ger bra svar

  • Tänk noga igenom vad du vill ha. För att kunna skriva en tydlig prompt behöver du veta textens syfte.
  • Var så specifik du kan när du skriver din prompt, det ökar dina chanser att få ett användbart svar. Ett tips är att portionera ut din prompts i flera. På så sätt blir det lättare för AI:n att hänga med, samtidigt som du säkerställer att den har förstått.
  • Beskriv vilket innehåll, tonläge och format du behöver.
  • Skriv till din AI på samma sätt som du skulle skriva till en kollega. Det är en språkmodell som är tränad på naturligt språk.
  • Testa att ge AI:n en roll baserat på det innehåll du vill att den ska skriva. Till exempel en copywriter om du behöver en säljande text, eller en journalist om du behöver en artikel.
  • Testa och optimera: Som allt annat i livet, blir du bättre genom att öva. Testa olika prompts och finjustera dem baserat på de svar du får.
  • Lär upp ChatGPT när det gäller tonläge och stil genom att hålla dig till samma tråd per ämne och tonläge.
  • Håll strukturen bland dina trådar så att det är lätt för dig att hitta tillbaka.

Dela aldrig känslig information

Glöm inte att AI-verktygen ofta lagrar data och kan interagera med andra system. Dela därför aldrig personlig eller känslig information när du använder en AI-tjänst. Ta bort, eller byt ut information, om du ska dela något som du vet eller tror kan vara känsligt att sprida.

Vill du ha hjälp med ditt innehåll?

Ibland använder vi på Stockholms Skrivbyrå oss av ChatGPT, när vi ser att det passar. Vi kan skapa innehåll åt dig och effektivisera vårt jobb genom smarta prompts. Om du har fler frågor eller behöver hjälp med ditt innehåll, tveka inte att kontakta oss på hej@stockholmsskrivbyra.se. Lycka till med ditt promptande!