Skriva bättre texter – 7 snabba tips

01 sep 2022

Skriva bättre texter – 7 snabba tips

Vill du bli en vassare skribent och ta dina texter till en ny nivå? I det här inlägget går vi igenom 7 smarta och enkla skrivtips för att skriva bättre texter.

Att skriva bättre texter sitter i detaljerna

Att skriva en bra text handlar mycket om ha en genomtänkt struktur, ett syfte och en målgrupp i åtanke. Det handlar också om att ha ett tonläge som skapar en känsla hos läsaren och att inte skriva mer än vad som behövs. Men även detaljerna är viktiga och kan avgöra hur din text tas emot. 

1. Skriv med ett personligt tilltal

Vi använder ofta ordet “man” i talspråk, men det kan ge ett formellt och stelt intryck i en text. Använd istället “du” när du kan. Ett direkt tilltal gör texten både trevligare och tydligare, och gör att läsaren upplever närmare kontakt med dig som skriver.

2. Använd aktiva verb

Att använda dig av aktiva verb kan hjälpa dig långt för att skriva bättre texter. Det är ett smart knep för att undvika krångliga meningar. Det gör texten mer konkret och lättare att förstå. Istället för att skriva “Texten skrivs av mig” kan du skriva “Jag skriver texten.”

3. Variera språket

Att använda samma formuleringar om och om igen är lätt hänt. Här bör synonymordboken bli din bästa vän. Synonymer slår du enkelt upp via en snabb googling eller på t.ex. Synonymer.se.

4. Ha koll på skrivregler!

För att du och din text ska tas på allvar är det a och o att du har ett bra språkbruk och följer skrivregler. Små stav- och slarvfel kan förstöra även den bästa texten och risken är att läsaren inte tar dig på allvar. På bloggen har vi skrivit flera inlägg med skrivregler:

5. Varva korta och långa meningar

Det är jobbigt att läsa en text där meningarna är långa, och det kan kännas upphackat med flera korta meningar efter varandra. Varva därför korta och långa meningar för en skönare läsning. Testa att läsa texten högt för dig själv om du känner dig osäker på flytet, och låt gärna någon annan läsa igenom.

6. Skapa luft

Att läsa en text utan styckesindelningar och mellanrubriker blir jobbigt att läsa. Förutom att Google gillar luftiga och lättlästa texter ger de ett proffsigt intryck hos läsaren. Låt mellanrubrikerna navigera läsaren genom innehållet och skapa stycken där det känns naturligt. Punktlistor är också ett bra sätt att bryta av i texten och väcka mer intresse. 

7. Våga rensa!

När du har skrivit klart din text, gå igenom den igen och försök rensa bort upprepningar och information som inte är viktig för läsaren. Om du har tid är det bra att lägga ifrån dig texten en stund, gärna någon dag, för att sedan komma tillbaka till den med nya fräscha ögon. Då blir det lättare att se vad du kan skala bort.

Har du inte tid att skriva?

Vi hoppas att du känner att du har fått några bra tips som du kan använda dig av för att skriva bättre texter, men om du känner att du inte har tid kan vi på Stockholms Skrivbyrå göra jobbet åt dig. Vi kan leverera enstaka artiklar eller löpande textproduktion, beroende på dina behov. Hör av dig så pratar vi!

Fler skrivtips

Sugen på att bli en ännu vassare skribent? Eller vill du bara få mer kunskap om marknadsföring? På bloggen har vi en uppsjö av inlägg med smarta skrivtips och om marknad och kommunikation.