Så undviker du felaktiga särskrivningar

26 apr 2022

Så undviker du felaktiga särskrivningar

Särskrivningar är ett av Sveriges mest avskydda och omdiskuterade språkfenomen. De vanliga missarna i det svenska språket, kan locka till en hel del skratt, men jobbar du med kommunikation är särskrivningar något du utan tvekan borde undvika. Vi reder ut varför det lätt kan bli fel och knepen du kan ta till när du känner dig osäker. 

Vad är särskrivningar?

Att särskriva innebär att man skriver ett ord som två eller fler ord. Och de kan få helt olika betydelser beroende på om du särskriver eller inte. Här är några exempel:

  • Kassa personal eller kassapersonal
  • Sjuk sköterska eller sjuksköterska
  • Rök fritt eller rökfritt
  • Kul glass eller kulglass

Särskrivningar – en het potatis

Felaktiga särskrivningar irriterar tydligen svenskarna mest i det svenska språket. Det visar nämligen en undersökning utförd på uppdrag av Språktidningen. Där har 22 procent uppgett att felaktiga särskrivningar stör mest av alla språkmissar. I en artikel publicerad i veckan i Svenska Dagbladet säger språktidningens chefredaktör Anders Svensson att särskrivningar har varit den största språkfrågan ända sedan 1980-talet.

Varför skriver vi felaktiga särskrivningar?

En förklaring till att det ibland kan vara klurigt att veta om ett ord ska vara sammansatt eller inte kan delvis bero på att vi i Sverige är så pass duktiga på att skriva och prata engelska – ett språk där huvudregeln är att ord ska särskrivas. Använder man både engelska och svenska dagligen är det lätt hänt, eller hur? En annan förklaring kan vara att vår användning av datorer och telefoner gjort det allt lättare att skriva snabbt. Och samtidigt lita på stavningskontroller och autocorrect – som inte alltid förstår svenska ord.

Varför är det viktigt att skriva rätt?

Det kanske inte gör så mycket om du särskriver ett privat chattmeddelande till en kompis. Men jobbar du med kommunikation och med texter som dina kunder läser är det viktigt att skriva rätt för att uppfattas som proffsig. Risken finns nämligen att du uppfattas som mindre seriös om du särskriver i text, såsom ett nyhetsbrev, pressmeddelande eller ett blogginlägg. 

Knepen för att undvika särskrivning

En bra tumregel är att du ska skriva ihop de allra flesta svenska orden, men det finns några knep om du blir osäker:

  • Läs ordet högt för dig själv – då hör du snabbt om det är ett ord eller flera. Och låter det som ett ord ska du skriva det som ett ord.
  • Google is your friend – gör en snabb sökning på exempelvis svenska akademiens ordböcker om du är osäker på om ett ord ska särskrivas eller inte.
  • Fyra ögon på din text – det är vårt motto på Stockholms Skrivbyrå och det bör även vara ditt. Inte minst om du jobbar med kommunikation och skriver texter dagligen.

Vill du läsa mer om språk eller ha hjälp?

Att ha stenkoll på särskrivningar och annat som rör grammatiken är inte helt lätt, inte minst om det är bråttom och du behöver få iväg en text snabbt. 

Om du vill läsa mer om ord, språk och skrivande finns det massor att läsa här på bloggen.

Om du vill ha hjälp med att skriva texter får du gärna höra av dig till oss!