Skriva datum och siffror – så gör du rätt
Det är inte helt lätt att hålla reda på vad som gäller med olika skrivregler, inte minst hur du skriver datum i rätt ordning eller hur du ska skriva siffror i löpande text och i olika format. Som tur är finns det internationella regler att utgå ifrån. I det här inlägget sammanfattar vi enkelt vad som gäller för att skriva datum och siffror rätt, så att du slipper leta!
Hur skriver jag datum rätt?
Att det ofta blir fel när man skriver datum beror ofta på att det finns olika sätt att skriva datum i olika delar av världen. Här är reglerna:
- I löpande text skrivs datum: 10 maj 2022
- Enligt internationell standard ISO 8601 ska datum som inte skrivs i löpande text, t.ex. I listor, avtal och brev, skrivas: 2022-05-10 eller 2022.05.10
- Utanför norden och EU kan formen variera, använd då formatet: 10 maj 2022.
- Förkorta aldrig årtalet, då det kan misstolkas som månaden eller dagen.
Hur skriver jag siffror och tal rätt?
En tumregel är att du skriver tal i löpande text med bokstäver, upp till talet tolv. Därefter skriver du ut dem med siffror. Detta på grund av läsbarheten. Däremot finns det undantag:
- Tal som hundra, tusen eller miljoner kan du skriva både med bokstäver och siffror. T.ex. Jag önskar mig 234 miljoner kronor, istället för: Jag önskar mig 234 000 000 kronor.
- Språkrådet säger att du absolut kan skriva ut tal i bokstäver även över tolv om det ser snyggare ut i just din text. Gör en bedömning utifrån sammanhanget.
- Om olika tal nämns i en mening ska du alltid vara konsekvent och antingen skriva ut i bokstäver eller i siffror.
Fler regler kring siffror:
- Klockslag – du kan använda både 10:30 och 10.30.
- Avgränsa tusental – i Sverige använder vi mellanslag mellan tusental, t.ex. 1 000 000. I engelskspråkiga länder använder man kommatecken, i andra länder använder man punkter.