Nyordslistan 2021 – vilka är orden?

17 jan 2022

Nyordslistan 2021 – vilka är orden?

Piratbibliotek, giggare och delningsboende – dessa är bara tre av de 36 ord som kvalat in på Språkrådets och Språktidningens nyordlista 2021. Det är en salig blandning av gamla ord som fått ökad användning, nya ord som aldrig tidigare sett dagen och nygamla ord som fått en ny betydelse. Dessutom är många av årets nyord så kallade teleskopord – ett av Skrivbyråns käraste ordtyper.

Föga förvånande så består en stor del av årets nyordslista av ord kopplade till coronapandemin – den internationella katastrofen som vi nog trodde att vi skulle blivit av med vid det här laget men som vi ändå inte blev. Vi låter följande populära meme beskriva rädslan för ännu ett år av social distansering, och hoppas innerligt att den inte sätter tonen för hela 2022.

meme nyordslistan 2021

Vilka är då nyorden för 2021? Här kommer några!

Våra nyordsfavoriter från nyordslistan 2021

Anosmi

Kort och gott betyder anosmi ”frånvaro av luktsinne”. Det var nog många av oss som under 2020 och 2021 fick erfara detta obehagliga tillstånd. Ordet är inte nytt utan har använts i den medicinska världen länge, men i takt med coronans framfart har det blivit alltmer utspritt och använt. Inte att förväxlas med hyposmi som beskriver en nedsatt förmåga att känna lukter, parosmi som får fantastiska dofter att uppfattas som äckliga och tvärtom, dysguesi som är när smakuppfattningen är förvrängd och förändrad och aguesi som beskriver frånvaron av smaksinne.

Delningsboende

Denna term delar många likheter med kollektivboendet som var som allra störst under 70-talets färgglada era. Delningsboende refererar helt enkelt till en kollektiv boendeform där de boende delar gemensamma ytor och service. Den stora skillnaden är däremot att den nya idén drivs av företag. Delningsboende kallas även co-living.

Fono

Du läste rätt, här pratar vi fono och inte fomo (fear of missing out). Ordet som består av den engelska bokstavsförkortningen för fear of normal, refererar helt enkelt till rädslan av vad en återgång till det normala kan innebära. Både i form av en ökad infektionsrisk när samhället börjar öppna upp igen, men också när det gäller ett återupptagande av sitt sociala liv utanför hushållet. För visst har det på många sätt också varit rätt skönt att skippa vissa sociala måsten?

Gangfluencer

Ett spännande teleskopord bildat av orden gang och influencer, och refererar till en person som ingår i ett kriminellt nätverk och som visar upp sin exklusiva livsstil på sociala medier. Genom att glorifiera en kriminell livsstil, flasha dyra ägodelar och publicera stories från lyxiga semesterresor bygger de sitt varumärke.

Giggare

Vi har länge använt ordet gig för att beskriva enskilda uppdrag, och verbet gigga för att beskriva utförandet av sådana uppdrag. Men det senaste året har även ordet giggare blivit populärt – ordet för den person som utför uppdrag. Uppdrag som också förmedlas via appar eller nätbaserade tjänster. En giggare kan vara anställd men också timanställd, inhyrd eller anlitad som underleverantör.

Hybridarbete och hybridmöte

Pandemin innebar som vi alla vet nya restriktioner för arbete, och hemmakontoret blev vardag för många av oss. Flera arbetsgivare märkte att hemmaarbetet funkade bra, och många har därför kunnat erbjuda sina anställda möjligheten till hybridarbete. Detta innebär att anställda erbjuds att arbeta några dagar på jobbet och några dagar hemma. I relation till detta har även hybridmöte blivit en grej – en möjlighet för mötesdeltagare att delta både fysiskt och digitalt.

Maskne

Många av oss upplevde fortsatt problem med munskyddet under 2021. Speciellt jobbigt var det för glasögonormarna och den hemska imman. Men problem som maskne, finnar och andra hudbesvär orsakade av att bära munskydd eller visir, var ett lika stort problem. Maskne, eller mask-akne som ordet skrivs ut som, uppkommer av de bakterier som skapas när det blir fuktigt och varmt i masken.

Piratbibliotek

Piratsidor för olaglig nedladdning av film och musik har länge varit ett problem för upphovsrättsmän och konstnärer, och nu har ordet även börjat användas för litteratur. Piratbibliotek är alltså webbplatser som erbjuder gratis litteratur för nedladdning olagligt. Förödande för både författare och förlag som inte får betalt för sina texter. Vi får hoppas att detta inte händer vår kära kollega Sandra som nyligen släppte sin alldeles egna bok ”Tillflykten”!

Vilka blir nyorden för 2022?

Vem vet vad detta år kommer att bjuda på i språkväg. Riksdagsval, fortsatt pandemi och OS kommer kanske sätta prägel på 2022 års nyårslista. Vad som än kommer trenda framöver ser vi fram emot ännu ett år av spännande nya glosor och termer som lämnar spår av den tid vi lever i just nu.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt ord och sätta ihop dem i snygga meningar? Kontakta oss så pratar vi mer!

Sugen på att läsa tidigare nyordslistor från oss?

Relaterade inlägg