Hej vabruari! – och andra teleskopord
14 feb 2020
— Om språk
Nu är den här – månaden då otaliga mängder föräldrar runt om i landet gör sig redo att stanna hemma från jobbet och ta hand om sina sjuka barn. Vi kallar ofta just denna tid på året för vabruari; en välanvänd term som trots sin obefintlighet i den svenska ordlistan blivit en nästintill legitimerad term för att vabba (VAB – Vård Av Barn) under februari månad. Ordet, som numera används frekvent i såväl tal som skrift, är ett så kallat teleskopord, där början av ett ord och slutet av ett annat sammansätts för att bilda ett nytt. Ibland kan orden vara av skämtsam natur, men i vissa fall skapas även orden av syfte att förkorta och underlätta för den som uttalar eller skriver det. Teleskopord har även en stark internationell koppling, då låneord från t.ex. engelskan kan sammansättas för att skapa ett mer försvenskat uttryck. Här kommer några av våra teleskopordsfavoriter.
Bankomat
Det finns nog inte en enda människa i Sverige idag som skulle hävda att det heter något annat än bankomat. Ändå är det från orden bank och automat som pengamaskinen kommer från. Detta teleskopord började användas i svensk media redan på 1960-talet. Den första uttagsautomaten med den faktiska beteckningen ”Bankomat” sattes upp i Uppsala redan 1967. Ordet, som tillkom i Svenska Akademins Ordlista för mer än 30 år sedan, är alltså ett utmärkt bevis på hur teleskopord kan utvecklas till att bli ett eget och accepterat uttryck i det svenska språket.
Flextid
Det talas mycket om flextid på de moderna kontoren i Sverige idag. Att ha en flexibel arbetstid klassas av många som en mycket eftertraktad förmån på jobbet – och man skyltar dessutom gärna med att man har det. Kanske är det just på grund av flextiden som tiderna i tvättstugorna är uppbokade även under dagtid nu för tiden.
Vobba
Kanske tillkom detta ord som en reaktion på alla de stressade föräldrar som tvingades stanna hemma med sina barn under vabruari. Teleskopordet vobba kommer alltså från orden vabba och jobba, och betyder helt enkelt att jobba medan man vabbar. Mindre kul för det sjuka barnet, men mer kul för chefen som slipper betala full lön till sin trogne anställda.
Fejkon
Uppkomsten av nya teleskopord influeras självklart även av den moderna tidens trender. I takt med att Sveriges vegetarianer växte under 2000-talet, skapades även nya moderna begrepp för vegetariska och veganska livsmedel. Fejkon är ett teleskopord som bildats ur det försvenskade ordet fejk och bacon och är alltså en icke köttbaserad version av den omtyckta helgfrukost-favoriten. Fejkon har även gett upphov till nya namn på kära maträtter, exempelvis mackan F.L.T (Facon, Lettuce and Tomato) istället för B.L.T.
Brunch
Alla har vi njutit av den – den gamla hederliga brunchen. Detta låneord från engelskan är även det ett teleskopord som bildats ur de engelska orden breakfast (frukost) och lunch. Kanske blir det en brunch med ägg och facon i helgen?
Bloppis
Teleskopordet bloppis har spridits i raketfart de senaste åren, och är därmed ett ord att lägga på minnet. Termen, som är en blandning av orden blogg och loppis (slang för loppmarknad), används frekvent i influencervärlden, och betyder alltså en loppmarknad i bloggformat. Vanligtvis handlar det om en modebloggare som säljer sina oönskade kläder till sina läsare på nätet. Förutom ett sätt att bli av med sina gamla saker innebär detta också ett mer miljövänligare alternativ till att slänga. Ordet bloppis kom in i den svenska nyordslistan 2010, och har sedan dess gett upphov till en helt ny företagsamhet. Exempelvis finns det numera hela hemsidor med ensamt fokus att husera en mängd bloppisar samtidigt.
Teleskopord – i ständig utveckling
Svenska språket utvecklas konstant, och detsamma gäller teleskoporden. Just nu sätts säkert nya teleskopord i rullning – och Skrivbyrån vill gärna vara först med att komma på ett. Vad sägs om ordet ståbba (stå och jobba) eller drubbel (dricka och bubbel)? Ni vet var ni hörde dem först!
Vill du ha hjälp med att använda nya, bortglömda eller sammansatta ord i ditt textinnehåll? Kontakta oss på hej@stockholmsskrivbyrå så berättar vi mer!