Nyorden 2020 – kan du dem?

04 jan 2021

Nyorden 2020 – kan du dem?

Äntligen är detta underliga år som stavas 2020 till ända. Ett år som synnerligen varit präglat av tvåmetersregler, social distansering och coronahälsningar. Många av oss ser troligtvis fram emot att få börja på ny kula och blicka mot ljusare tider. Men nytt år innebär också nya ord. Närmare bestämt nyorden 2020 från Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista.

Utöver de spår som 2020 satt i oss individer och samhället i stort, har det gångna året även oundvikligen satt spår i svenska språket. Förutom att nya coronaord som exempelvis de tre ovannämnda rimligtvis fått stor spridning, har även andra ord lyckats ta sig in på listan. Vissa är nya, medan andra varit med ett tag men fått ökad användning och spridning under året. Låt oss ta en titt på några av våra favoriter bland nyorden 2020!

Våra nyordsfavoriter 2020

Cli-fi

“Konstnärlig genre som behandlar klimatfrågor”. I takt med ett ökat intresse för klimat och miljö, har denna hybrida bokgenre skapat stort intresse under 2020. Ordet, som också kallas klimatfiktion, är skapat ur de två engelska orden climate och fiction. Det refererar alltså till en viss typ av litteratur där klimat- och miljöfrågor skildras.

Novent

“Julförberedelser och adventsliknande firande i november”. Julen 2020 har präglats av någon sorts “allt är okej”-anda. Efter månader av mörker och dystra besked, kände nog de flesta att lite efterlängtat juleljus var på sin plats – även om december inte ännu var kommen. Teleskopordet novent är en blandning av orden november och advent och syftar till att förklara just detta fenomen.

Intimitetskoordinator

“Person som arbetar inom film, tv och teater med att sexscener ska kännas trygga för skådespelarna”. Kanske skedde detta som en reaktion efter metoo. Oavsett hittar ordet sig in i nyordslistan i år. En intimitetskoordinators roll är att genom assisterad koreografering skildra sexscener på ett meningsfullt, mångbottnat och tryggt sätt.

Kanskeman

“Man som inte vill engagera sig fullt ut i ett förhållande”. Även om vi inte använt detta ord i särskilt stor utsträckning tidigare, har säkert många av oss träffat på en kanskeman. Istället för att lova för mycket, känner kanskemannen efter lite extra och stannar gärna i det outtalade.

Mjuta

“Stänga av mikrofon eller ljud”. Efter år av olika tillvridna termer för den engelska termen mute har ordet mjuta nu kommit in på nyordslistan. Ordet innebär att stänga av sin mikrofon eller sitt ljud under digitala möten. Vill man sätta på mikrofonen igen så avmjutar man den.

Lesserwisser

“Person som är mindre vetande men som trots detta förklarar ett fenomen för någon som vet mer”. Detta teleskopord är en blandning av de engelska orden less som betyder mindre, och besserwisser som betyder bättrevetare. Troligtvis ligger ett stort självförtroende och en mindre självdistans till grund för en lesserwissers beteende.

Skriv som 2021!

Trots att vi kanske inte tänker på det själva, börjar vi redan nu lägga grunden för vad som kommer bli år 2021:s trendigaste ord. Förhoppningsvis blir de dock av ett något annorlunda huvudtema än just coronapandemin. Önskar du hjälp med att skriva träffsäkra texter i 2021:s anda? Hör av dig till oss så hjälper vi gärna till!

Fler nyordslistor från skrivbyrån

Nyordslistan 2019 – har du koll?
Årets nyord 2018 – kan du det nya lingot?
Nyord 2017 – äntligen är de här!

Relaterade inlägg