Nyordslistan 2019 – har du koll?
Spenderade du julledigheten med att finna din inre ikigai? Kanske har du snarare varit upptagen med att skapa din personliga animoji eller tågskrytit på sociala medier? Vi på Skrivbyrån spenderade vår ledighet med att plöja internet efter årets bästa ASMR (och en del av oss smygflög lite också!). Har du inte koll på vad vi babblar om här så föreslår vi att du läser vidare – vi pratar ju nämligen om 2019 års traditionsenliga nyordslista, sammanställd av Språkrådet och Språktidningen.
I år innehåller listan 35 nya glosor som är präglade av det gångna årets trender. Likt 2018 har klimatkrisen gjort fortsatt avtryck, men digitaliseringen och kanske främst användandet av digitala medier har även varit ett stort fokus. Här kommer våra favorittillskott till språkfamiljen!
Våra nyordsfavoriter 2019
Källtillit
”Förtroende för etablerade medier och andra källor som strävar efter opartiskhet och saklighet”. Ett källkritiskt öga bör förhoppningsvis leda till en större källtillit.
Ikigai
”Upplevelse av att tillvaron är meningsfull”. Detta japanska låneord är med andra ord det som får oss att gå upp på morgonen.
Sharenting
”Föräldrars delning av bilder av sina barn på sociala medier utan samtycke”. Detta teleskopord som är en blandning mellan engelskans ’share’ och ’parenting’ var flitigt diskuterat under 2019.
Popcornhjärna
”Tillstånd där hjärnan samtidigt ställs inför flera olika typer av sinnesintryck, till exempel vid användning av mobiltelefon”. Denna ord-nykomling dateras egentligen långt tillbaka till våra förfäder, där snabb distraktion var en förutsättning för att överleva olika sorters hot. I dagens digitaliserade samhälle är det dopaminutlösande multitaskandet snarare en svaghet.
Antivaxxare
”Person som av rädsla för negativa konsekvenser motsätter sig vaccinering”. Inte att missta för en person som motsätter sig hårvaxning, består antivaxxare till största del av bekymrade föräldrar.
Smygflyga
”Flyga utan att berätta om valet av färdmedel på grund av flygskam”. Det verkar som att svenskarna hittat en lösning på förra årets nyord ’flygskam’, nämligen att flyga i hemlighet.
ASMR
”Sensorisk stimulering som skapar välbehag hos lyssnaren”. Denna akronym står för ’Autonomous Sensory Meridian Response’ och handlar om de videoklipp på bland annat YouTube som sägs stimulera tittarnas sinnen med hjälp av försiktiga ljud såsom viskningar och prassel. Saltgurka-smaskningar eller promenader i kramsnö – vilken är din favorit?
Animoji
”Emoji utformad efter en persons ansikte”. Lanserat genom Apples iPhone X under 2019, kan du skapa en egen animerad emoji som speglar dina ansiktsuttryck och din röst. Kanske har du alltid undrat hur du skulle se ut om du var en hund?
Immersiv
”Uppslukande, omslutande”. Med sitt ursprung i engelskans ’immersive’, används ordet till att prata om ett nytt typ av berättande, ofta med hjälp av tekniken. Immersiv storytelling syftar till att skapa större engagemang och ökad empati hos målgruppen.
Tågskryta
”Stoltsera med att av miljöskäl resa med tåg i stället för med flyg”. Om vi slutat skylta med våra flygresor, har vi istället gjort det motsatta med våra tågfärder.
Har du inte fått nog av nya ord? Du hittar hela nyordslistan 2019 här!
Vi kan ord!
Behöver du hjälp med att ta ditt ordförråd in i 2020 och sätta ihop det till snygga meningar? Vi har koll på både nya, gamla och bortglömda ord! Maila oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så kan vi prata mer!