Årets nyord 2018 – kan du det nya lingot?

07 jan 2019

Årets nyord 2018 – kan du det nya lingot?

2018 har färgats av bland annat fotbolls-VM, riksdagsval, sociala medier-trender och miljöskandaler – händelser som alla fört med sig nya uttryck. Vissa av dem har blivit så etablerade att de kvalat in på listan för årets nyord 2018, som publiceras av Språkrådet och Språktidningen.

Här har vi listat våra favoriter av årets ord-rookies som speglar fjolårets händelser och språktrender. Om du inte redan har koll på vad de betyder är det dags att lägga dem på minnet nu – chansen är stor att du ser och hör dem under 2019, och då gäller det att kunna hänga med i tugget.

Våra nyordsfavoriter

Mandatpingis – Politisk rösträkning med små marginaler, där mandat studsar fram och tillbaka mellan partierna. Vanligt förekommande fenomen under valet.

Mikrootrohet – Otrohet av det mindre slaget. Oftast inte fysisk utan snarare digital – inte sällan på sociala medier.

Menscertifiera – Att säkerställa eller intyga att till exempel en arbetsplats tar hänsyn till kvinnors menstruation.

DM:a – Att skicka ett direktmeddelande till någon på sociala medier, till exempel på Facebook eller Instagram.

Cyberhygien – Att ha fungerande rutiner för att hålla koll på ett företags eller persons IT-säkerhet. Något vi fick bli proffs på i och med GDPR.

Flygskam – Att känna ångest eller skam över att flyga, då lusten att resa ställs mot skammen för miljökonsekvenserna. Att klimatkompensera kanske kan stilla skammen?

VAR (Video Assistant Referee) – Ett system för videogranskning i fotboll. Ni vet under fotbolls-VM när domaren blåste i pipan och formade en kvadrat med händerna?

Vill du lära dig fler nya ord? Här hittar du alla 33 ord ord från listan med årets nyord 2018.

Vill du komplettera din nya moderna vokabulär med äldre ord som fallit i glömska? Du hittar vår lista på bortglömda ord här.

Oavsett hur många ord du känner till är det en helt annan femma att sätta samman dem och skapa snygga meningar. Vi på Stockholms Skrivbyrå vet hur man använder orden rätt. Mejla oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi mer!