Jasper eller Copy.ai – vi jämför!

Jasper eller Copy.ai – vi jämför!

Jasper och Copy.ai är två AI-verktyg som kan hjälpa dig att övervinna skrivkramp och öka takten när det gäller copywriting och content writing. Här reder vi ut vilket verktyg som är bäst för  olika typer av skrivande.

På Skrivbyrån har vi under en tid arbetat med ChatGPT och utvärderat verktygets styrkor och svagheter. Två andra verktyg som är populära är Jasper och Copy.ai, och vi blev självklart nyfikna på om de också kan hjälpa oss att spara tid när vi skriver copy och content för våra uppdragsgivare. Vi är petiga när vi testar den här typen av verktyg, för även om vi vill spara tid är det väldigt viktigt för oss att hålla samma höga kvalitet som när vi själva skriver texter. 

Först och främst måste vi säga att både Jasper och Copy.ai är imponerande i sitt sätt att generera innehållsidéer och producera text på nolltid. Trots det kräver båda verktygen en hel del arbete från en copywriter, kommunikatör eller AI-redaktör. Kvaliteten är ojämn, särskilt på svenska.

Vilken är bäst – Jasper eller Copy.ai?

Både Jasper (tidigare Jarvis) och Copy.ai är tänkta för att producera texter som passar för marknadsföring. Många marknadsavdelningar kämpar idag med att hålla det stora contentmaskineriet igång. Att planera, skriva, publicera och följa upp tar tid. Därför är det självklart intressant att hitta sätt att snabba upp allt med hjälp av nya verktyg.

Att arbeta med content marketing och inbound marketing handlar idag om att snabbt producera mängder av text, som är relevanta för målgrupperna samtidigt som de snackar bra med sökmotorernas algoritmer. Kan vi spara tid med Jasper och Copy.ai och vad är fördelarna med de två verktygen?

Fördelar med Jasper

  • Anpassad för innehållsmarknadsföring: Jasper är utformad för att hantera produktion av mycket innehåll, vilket gör det till ett bra val för den som ska ta fram texter för content marketing.
  • Snabbar upp innehållsproduktionen: Med olika mallar och arbetsflöden hjälper Jasper dig att hålla bra fart när du ska ta fram text.
  • Integrationer: Jasper är integrerat med andra appar och det kan underlätta till exempel sökmotoroptimering och redigering.
  • AI-bildgenerator: Jasper har en inbyggd bildgenerator som gör att du kan ta fram bilder till dina texter.
  • Google Search-integration: Jasper Chat har en Google Search-integration som gör det lättare att kontrollera innehåll och fakta.

Fördelar med Copy.ai

  • Anpassad för copywriting: Copy.ai är mer inriktat på ren copywriting och är bättre på att skriva korta, slagkraftiga texter.
  • Redigering medan du skapar: Copy.ai gör det möjligt att skriva medan du genererar text.
  • Prisvärd: Copy.ai är billigare än Jasper och passar därför mindre företag. De erbjuder även en gratisversion.
  • Olika verktyg: Copy.ai har en mängd olika verktyg för att hjälpa dig att redigera och förbättra din text.
  • Gör dig mer kreativ: Arbetsprocessen i Copy.ai är lite långsammare och det skapar tid för att tänka, till exempel på varianter för A/B-testning.

Tips för dig som använder Jasper eller Copy.ai 

När du använder generativ AI för att skriva text rekommenderar vi att du, precis som när du skriver själv, delar upp ditt arbete i tre delar. Det gäller oavsett om du använder Jasper, Copy.ai, eller ChatGPT för den delen.

Idé och vinkel

Du kan spara massor av tid genom att be verktyget om idéer och förslag på vinklar eller rubriker. Du kan även ta hjälp av AI för att ta fram struktur och innehåll.

Research och textproduktion

Ai-verktyg som Jasper och Copy.ai är inte som google, men de är väldigt bra på att ta fram text snabbt. Se till att göra research och faktakoll så att du kan säkerställa att innehållet i texterna är korrekt. Och lär dig att skriva prompts* på ett sätt som gör att du får den stil och ton på texterna som passar varumärke och målgrupper.

Bearbetning och korrektur

AI-verktyg som hanterar text är väldigt bra om du vill säkerställa att texterna är språkligt korrekta, så ha för vana att dra dina texter genom Jasper, Copy.ai eller ChatGPT om du vill vara säker på att undvika slarvfel och grammatiska missar. 

 

Vad passar dig bäst – Jasper eller copy.ai?

Sammanfattningsvis kan vi säga att både Jasper och Copy.ai är mer komplexa att använda än ChatGPT, men när du väl har lärt dig verktygen får du mycket mer.

Om priset inte är ett hinder, är Jasper det vi skulle välja. Verktyget gör nästan allt som Copy.ai gör, och det som inte är inbyggt kan du skapa med hjälp av dina egna prompts. Samtidigt är Copy.ai ett spännande verktyg som har en gratisversion och dessutom är mer prisvärt överlag.

Om du främst arbetar med kort och slagkraftig copywriting och vill ha hjälp med konverterande texter, kanske du ska välja Copy.ai. Om du skriver längre texter, i form av blogginlägg och artiklar, och vill ha hjälp med att planera innehåll i större skala, välj Jasper. Eller testa Copy.ai gratis först och se om du gillar det. Om du behöver mer, köp Jasper. Än så länge håller båda verktygen bättre kvalitet på engelska än svenska, men det är förmodligen bara en tidsfråga.

 

Vill du ha hjälp med textproduktion?

Stockholms Skrivbyrå består av ett helt gäng erfarna copywriters, digitala kommunikatörer och strateger. Vi skriver alla möjliga typer av texter. För olika verksamheter, målgrupper och kanaler, med det tonläge som passar. Vi har inget emot att ta hjälp av AI-verktyg för att skriva, så länge det gör att vi sparar tid utan att tappa kvalitet. Ofta använder vi det under delar av skrivprocessen, men inte hela. Om du behöver text, hör av dig, så berättar vi mer om hur vi jobbar.

 

* Prompts är de beställningar som du skriver till AI-verktyget. Ibland kan en prompt bestå av en kort mening, ibland krävs ganska mycket text för att beskriva vilken typ av text du vill ha.