Google – anpassar du ditt språk efter sökmotorn?

23 apr 2019

Google – anpassar du ditt språk efter sökmotorn?

Som språkälskare, textnörd och copywriter tar det emot att använda engelska begrepp i en svensk text. Content marketing, influencer marketing, advertorials och growth hacking är exempel på begrepp som används flitigt just nu och vi skriver många texter där orden förekommer. Att blanda svenska och engelska och arbeta in uttryck som skulle kunna översättas till svenska känns inte bra. Men vi gör det ändå. Varför?

SEO – Syns du inte på Google så finns du inte

Det kan låta klyschigt och banalt, men när det kommer till Google är sanningen just så banal: syns du inte i Google-flödet så existerar du inte. Nästan oavsett hur bra din affärsidé är. Idag kommer våra affärer framför allt in via sökningar som görs på Google. Det gör att vi behöver använda de ord och begrepp som våra uppdragsgivare söker efter. Detta innebär att vi ibland till och med skulle tjäna på att skriva fel för att klättra i sökmotorerna.

Det är oroväckande att Google faktiskt är en stark påverkans kraft när det gäller språkets utveckling. Här är några exempel på hur vi på Stockholms Skrivbyrå anpassar vårt språk efter sökmotorn:

1, Vi skriver medvetet fel för att bli hittade. Det heter från början frilans – vi skriver allt oftare frilansare.

2, Vi är en skrivbyrå som håller skrivkurser – men vi blir ofta kallade för skrivarbyrå – och det är många fler som söker efter skrivarkurser än skrivkurser på nätet.

3. Vi slänger oss med många engelska begrepp, som till exempel content marketing, inbound marketing, seo, ux, advertorials.

SEO påverkar språkutvecklingen

Visst tar det ibland emot att peppra en svensk text med engelska uttryck, men ibland är affären viktigare än språkvården. Vi är övertygande om att Google påverkar språkets utveckling och att den trenden kommer att växa i takt med att fler arbetar aktivt med att skriva sökmotoroptimerade texter. Språket har alltid utvecklats med människans behov av att använda det och nu går det snabbare än någonsin.

Vill ni veta mer om hur Google tänker, eller behöver ni hjälp att sökmotoroptimera era texter? Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så diskuterar vi sökord, passande felstavningar och annat aktuellt inom området!

Vill du lära dig mer om skrivande och digital kommunikation?
Prenumerera på vårt månadsbrev!