Frilans eller frilansare – vad heter det egentligen och varför?

06 maj 2018

Frilans eller frilansare – vad heter det egentligen och varför?

Frilans är ett ord vi slänger oss med på daglig basis och språknördar som vi är blev vi nyfikna på vad det egentligen betyder. Har man frilansat i alla tider? Eller är det ett modernt begrepp som fötts och grott i och med vår tekniska utveckling och möjligheten att vara oberoende av en kontorsplats? I jakten på svar uppdagade sig en spännande historia som gör oss lite extra peppade och stolta när vi tänker på alla frilansande vänner.

Varför heter det frilans?

Vi älskar etymologi, språkhistoria, och har grottat ner oss rejält i ordet frilans och gått tillbaks så långt vi har kunnat i historien för att hinna ordets ursprung. Håll i er nu … ordet betyder ursprungligen legosoldat! Alltså någon som är obunden och strider för annans räkning mot betalning. Vad säger ni alla frilansande skribenter där ute – känns betydelsen någorlunda bekant?

Bland de första skrifterna som hittats där frilans nämns är faktiskt i boken Ivanhoe, skriven av Sir Walter Scott 1819. Han skrev: “I offered Richard the service of my Free Lances, and he refused them – I will lead them to Hull, seize on shipping, and embark for Flanders; thanks to the bustling times, a man of action will always find employment.” Scott skrev alltså om legosoldater som erbjöd sina tjänster och sin lans till högstbjudande – fria lansar.

Det finns faktiskt en bok som redan 10 år tidigare nämner ”free lance”, nämligen The Life and Times of Hugh Miller av Thomas N. Brown som skrevs 1809. Även han använder begreppet på samma sätt som Scott: “But when the battle was hottest, Hugh Miller was a loyal combatant, not a free lance.”

En frilans, flera frilansar – eller frilansare?

Från början var ordet särskrivet, free lance, men med tiden började man skriva ihop orden och freelance, senare frilans, var ett faktum och ett vedertaget begrepp. I singular heter det ”en frilans”, och i plural är det korrekt att säga ”flera frilansar”. När man vet historien bakom ordet så känns det ganska självklart. Dock har åren satt sin prägel på ordet och i folkmun sägs det idag ofta ”frilansare” – i såväl singular som plural. Men det är alltså fel, fel, fel!

Rätt:  ”Jag arbetar som frilans” och ”Vi använder oss av två frilansar i det här projektet”

Fel: ”Jag arbetar som frilansare” och ”Vi använder oss av två frilansare i det här projektet”

Språkkampen mellan ordlistan och Google

Att ord förändras med tiden är naturligt och helt okej för oss, vi strävar efter att vara språkvårdare, inte språkpoliser. Dessutom, bara för att andra säger frilansare så kan ju vi göra på vårt sätt och säga frilansar. Det finns dock ett litet problem, och det är kraften hos Google som ibland tenderar att styra in språket på ett felaktigt spår. Ju fler som söker på ordet ”frilansare”, trots att det är fel, gör att vi och andra behöver sökordsoptimera på just det ordet. Samma sak händer för många av våra kunder som kan tvingas välja felaktiga ord, stavningar eller särskrivningar. Allt för att Googles spindlar ska hitta dem.

Att frilansa = ösa kärlek?

Vi nöjde oss inte med att hitta ursprunget i ordet frilans, utan grävde vidare i orden ”fri” och ”lans”. Då hittade vi ännu mer spännande historia och kanske en förklaring till varför många strävar efter frilanslivet. Ordet fri förekommer i många olika språk, exemplevis fornsvenska och forntyska, och betyder bland annat ”älskad”. Lans härstammar från franskans lancer, att ”kasta” eller ”slunga något framåt med kraft”. Om man är riktigt kreativ kan alltså ordet frilans betyda att man öser kärlek – ganska härligt eller hur?

En armé av 500 frilansskribenter

På Stockholms Skrivbyrå har vi samlat en hel armé av kreativa frilansar som är redo att gå till strid. Eller ja, åtminstone att göra sitt yttersta för att kundens kommunikation ska gå vinnande ur kommunikationsbruset. Syftet är väl i princip detsamma som i 1800-talets romaner: att sälja sina tjänster till högstbjudande i utbyte mot pengar, frihet och självförverkligande. Våra frilansande skribenter har bara bytt lansen mot mer moderna verktyg som penna, dator, smart phone och internet.

Välkommen att kontakta oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi om hur vi kan mobilisera styrkan just för dig! Ser du ett mer långsiktigt behov av skrivhjälp så är ett hett tips att kontakta vår systerbyrå Knack Rekrytering. De är riktiga fenor på att rekrytera digitala kommunikatörer till moderna byråer och marknadsavdelningar. 

Relaterade inlägg