Frilans eller frilansare – vad heter det egentligen och varför?
Frilans är ett ord vi slänger oss med på daglig basis och språknördar som vi är blev vi nyfikna på vad det egentligen betyder. Har man frilansat i alla tider? Eller är det ett modernt begrepp som fötts och grott i och med vår tekniska utveckling och möjligheten att vara oberoende av en kontorsplats? I jakten på svar hittade vi en spännande historia som gör oss lite extra peppade och stolta när vi tänker på alla frilansande vänner.
Varför heter det frilans?
Vi älskar etymologi, språkhistoria, och har grottat ner oss rejält i ordet frilans. Det visade sig att man får gå en bra bit tillbaka i tiden för hitta ordets ursprung. Håll i er nu … ordet betyder ursprungligen legosoldat! Alltså någon som är obunden och strider för annans räkning mot betalning. En fri lans. Vad säger ni alla frilansande skribenter där ute – kan vi jämföra lans med penna?
Bland de första skrifterna som hittats där frilans nämns är faktiskt i boken Ivanhoe, skriven av Sir Walter Scott 1819. Han skrev: “I offered Richard the service of my Free Lances, and he refused them – I will lead them to Hull, seize on shipping, and embark for Flanders; thanks to the bustling times, a man of action will always find employment.” Scott skrev alltså om legosoldater som erbjöd sina tjänster och sin lans till högstbjudande ç fria lansar.
En frilans, flera frilansar – eller frilansare?
Från början var ordet särskrivet, free lance, men med tiden började man skriva ihop orden och freelance, senare frilans, var ett faktum och ett vedertaget begrepp. I singular heter det ”en frilans”, och i plural är det korrekt att säga ”flera frilansar”. När man vet historien bakom ordet känns det självklart, eller hur? Trots detta säger de flesta en ”frilansare” – i singular som plural.
Exempel:
Vi borde säga: ”Jag arbetar som frilans” och ”Vi använder oss av två frilansar i det här projektet”
Men de flesta säger: ”Jag arbetar som frilansare” och ”Vi använder oss av två frilansare i det här projektet”
Språkkampen mellan ordlistan och Google
Att ord förändras med tiden är naturligt och vi är språkvårdare, inte språkpoliser. Kruxet för oss som skrivbyrå är att vi älskar språkets rikedom och vill värna ordens ursprung. Vi skulle kunna säga och skriva frilansar även om det flesta säger frilansare. Det finns dock ett litet problem, och det är kraften hos Google. Ibland styr Google språkets utveckling lite väl mycket. När många som söker frilansande copywriters och skribenter söker på ordet ”frilansare”, behöver vi och andra sökordsoptimera på just det ordet för att hittas och kunna erbjuda våra tjänster. Samma sak händer för många av våra kunder som ibland väljer att använda felaktiga ord, stavningar eller särskrivningar. Allt för att Googles spindlar ska hitta dem.
Att frilansa = ösa kärlek?
Vi grävde även vidare i orden ”fri” och ”lans”. Då hittade ännu mer intressant historia och kanske en förklaring till varför många strävar efter frilanslivet. Ordet fri förekommer i många olika språk, exemplevis fornsvenska och forntyska, och betyder bland annat ”älskad”. En lans är ett stötvapen av trä, med metallspets, men ordet lans härstammar från franskans lancer, att ”kasta” eller ”slunga något framåt med kraft”. Om man är riktigt kreativ kan alltså ordet frilans betyda att man öser kärlek och det är faktiskt så vi ser det. Vi älskar att få jobba med olika typer av skrivuppdrag och vi lägger kärlek och engagemang i varje text.
En armé av 3000 frilansande copywriters och skribenter
På Stockholms Skrivbyrå har vi samlat en armé av 3 000 kreativa frilansar som är redo att gå till strid. Eller ja, åtminstone att göra sitt yttersta för att kundens kommunikation ska gå vinnande ur kommunikationsbruset. Syftet är väl i princip detsamma som i 1800-talets romaner: att sälja sina tjänster till högstbjudande i utbyte mot pengar, frihet och självförverkligande. Våra frilansande skribenter har bara bytt lansen mot mer moderna verktyg som penna, dator, smart phone och internet.
Välkommen att kontakta oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi om hur vi kan mobilisera styrkan just för dig! Ser du ett mer långsiktigt behov av skrivhjälp så är ett hett tips att kontakta vår systerbyrå Knack Rekrytering. De är riktiga fenor på att rekrytera digitala kommunikatörer till moderna byråer och marknadsavdelningar.