Vad betyder ordet höst?
21 sep 2022
— Om språk
Stickade tröjor, fallande färgglada löv, tända ljus och varma koppar med te. För vissa är hösten förknippad med mys av rang, medan andra mest blir deppiga av mörker, kyla och slask. Men ordet höst – vad betyder det egentligen? Och vad kan man mer kalla denna årstid?
Dags att hösta
Den meteorologiska definitionen av skiftet från sommar till höst är när det går fem dygn med en dygnsmedeltemperatur under 10 grader, enligt SMHIs årstidskarta. Egentligen syftar ‘höst’ på skörd. Inte så konstigt, eftersom vi förut levde mer utifrån jordbrukets säsonger. Att ‘hösta’ är verbformen av höst, alltså att skörda, och enligt Svenska Akademins Ordbok är detta uttryck framförallt sydsvenskt. Fler källor bekräftar också att just skåningar pratar om att hösta sina grödor.
I förlängd betydelse innebär hösta att det är dags att skörda dina belöningar: Nu är det stunden att hösta lön för allt vårt släp och slit, anger SAOB från år 1908. Även ‘inhösta’ syftar på att hämta skörden och att njuta. Kanske kan vi ta tillbaka detta uttryck när den 25:e kommer?
Amerikansk skördetid
Ett besläktat ord till höst som du säkert känner till är engelskans harvest. Men på engelska kallas höst för fall och autumn. Fall är vanligare i amerikansk engelska än i brittisk engelska, men även i USA och Kanada används autumn, men det är mer formellt. Betydelsen av ordet fall är lätt att förstå – fallande löv är höstens symbol. Men autumn då? Ursprunget av det latinska ordet autumnus har språkvetare ännu inte listat ut, men ett förslag är ‘torka’, kanske som i att löven torkar efter att de fallit.
Den nordiska höstens ord
Danskar kallar höst för efterår (medan vår heter forår), och för norrmän heter det falle precis som på engelska. På finska heter det syksy, men finska har också begreppet ruska, som även har letat sig in i finlandssvenskan. Ruska har en annan, vidare betydelse. Det finska språkinstitutet förklarar att ruska är vad vi i Sverige kan kalla ‘höstlig färgprakt’, ‘höstglöd’, och att ‘träd och buskar glöder’. Faktum är att fenomenet ruska är så starkt att man även talar om ruskaresor – att åka norrut till Lappland och uppleva fjällen när färgerna sprakar.
Är du nyfiken på fler ord?
- Varför heter det jul?
- Fika – var kommer det folkkära ordet ifrån?
- Ordet tack – varför har det en sån kraft?
Stockholms Skrivbyrå – när du saknar ord, tid eller folk
På Stockholms Skrivbyrå gillar vi att prata om ord, oavsett årstid. Behöver du hjälp med texter till digitala kanaler? Vi tar oss an kortare och längre skrivuppdrag. Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se, så kanske vi ses över en höstfika?