Varför heter det jul?

10 dec 2021

Varför heter det jul?

Varför heter det jul och vad betyder jul? Julen förknippar vi med Jesu födelse, men faktum är att julen är ett väldigt gammalt ord som går att spåra tusentals år tillbaka. Och det kommer från en blandning av traditioner från olika kulturer, länder och religioner.

Varför heter det jul?

Själva ordet jul är nordiskt, men liknande ord finns även i gotiskan och sägs ha rötter i germanskan. Låter det krångligt? Jo, ordets egentliga ursprung är omstritt, och kanske för att det är så pass gammalt. Det har lånats och formulerats om genom tiderna så många gånger och det är svårt att veta exakt var det kommer ifrån. I urgermanskan ska det ha hetat jehwla, i finskan juhla och senare joulu. I isländskan har det hetat ýlir, vilket har betecknat vintersolståndet.

Hjul, vintersolstånd och fest

Vad ordet jul betyder är det ingen som vet med säkerhet och det finns en rad olika teorier. Vissa tror att det kommer från ordet hjul och ska illustrera att året vänder vid vintersolståndet, mot ljusare tider, som ett hjul.

Jul är inte enbart en benämning på den kristna kyrkohögtiden. Faktum är att den går att härleda till den äldre, hedniska midvinterfesten. Därför tror många att jul helt enkelt betyder fest eller högtid!

Tomte då? – var kommer det ifrån?

Tomte, gårdstomte och jultomte. Kärt namn har många namn! Varför heter det tomte, var kommer det ifrån och vad är skillnaden mellan gårdstomte och jultomte egentligen? Gårdstomten är ett övernaturligt väsen och ska enligt den svenska folktron ha vakat över ens tomt eller gård. Han var liten, gråklädd, skäggig och oftast ilsken och man ställde ut gröt åt honom för att göra honom glad. Jultomten är en annan sorts tomte som tillkom under 1800- och 1900-talen. Han är inspirerad av julbocken och har även lånade karaktärsdrag från Santa Claus, den amerikanska motsvarigheten.

Likheterna mellan gårdstomten och den jultomte som vi känner till idag, som hälsar på i våra stugor och delar ut julklappar på julafton, är snarlika, även om de inte på något sätt är samma figur. Det beror på att författaren Viktor Rydberg och konstnären Jenny Nyström sent 1800-tal la grunden till det som sedan under 1900-talet populariserade tomten som ett inslag under julen. Tack vare Rydbergs verk Lille Viggs äventyr på julafton och Tomten och Nyströms illustrationer av jultomten. Läs mer om hur det gick till här. God jul önskar vi på Stockholms Skrivbyrå!

Nyfiken på fler högtider och dess ursprung?

Varför firar vi midsommar?

Varför firar vi påsk?

Stockholms Skrivbyrå – när du saknar ord, tid eller folk

Behöver du hjälp med textinnehåll efter julledigheten? Maila oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så pratar vi mer om det vi kan bäst, nämligen text!