Börja jobba med Native Advertising!

Börja jobba med Native Advertising!

Vad är Native Advertising? När det kommer till trender inom marknadsföring är det lika viktigt att vara först på bollen som att bollen rullas åt rätt håll. Särskilt i vår bransch som är känd för att svänga sig med svengelska titlar, branschterminologi och buzzwords – ord som ofta kan kännas snåriga och godtyckliga även om du jobbar med marknadsföring och kommunikation. Här går vi till botten med tre trendande marknadsföringsmetoder i en serie av tre blogginlägg.

Vad är Native Advertising egentligen?

Först ut är Native Advertising! Vi bjuder på insikter och några tips på hur du kan jobba med Native Ads – en marknadsföringsmetod som har bubblat upp under de senaste åren och som många förutspår kommer att växa explosionsartat 2018.

Native Advertising vs Content Marketing

Man pratar ofta om Native Advertising som en beståndsdel i det större maskineriet av Content Marketing. Den stora skillnaden mellan Content Marketing och Native Advertising är egentligen rätt enkel: Content är förtjänat utrymme, medan Native är köpt utrymme. När din målgrupp själva, aktivt hittar ditt innehåll genom Google-träffar eller en delad post med många likes på sociala medier – då kallar vi det Content. När målgruppen besöker en webbsida och hittar ditt innehåll i ett köpt annonsutrymme – då kallas det Native. Gemensamt för de båda är att innehållet ska vara relevant för målgruppen och finnas på en plats där målgruppen redan rör sig.

Begreppet kallas för Native tack vare egenskapen att smälta in i en familjär miljö. Till exempel på en nyhetssajt, en blogg, i flödet på sociala medier eller annan bekant kanal. Det som skiljer en Native-annons från en vanlig “3 för 2”-banner eller blinkande annons på webbsidans ytterkant är att Native-annonsen är en integrerad del av flödet – ett flöde som mottagaren litar på!

Redaktionella annonser som väcker intresse

Att fånga en läsares uppmärksamhet, i fem sekunder eller fem minuter, är hårdvaluta i uppmärksamhetsekonomin. Den vanligaste formen är redaktionellt innehåll – en kort artikel med intresseväckande rubrik som kan handla om allt mellan fondsparande, pluggtips till högskoleprovet eller tre tips för en drömmig frukost.

native advertising 2

En redaktionell Native-artikel kan dyka upp på bloggar, i sociala medier eller i flödet på en nyhetssajt. Artikeln liknar de vanliga artiklarna i form och innehåll men är markerad i färg eller text för att visa att det är en annons.

Vad händer efter klicket?

När annonsen är läst och klicket är gjort så börjar den långsiktiga relationen mellan dig och den potentiella kunden. Hen måste veta vad nästa steg är – en prenumeration på nyhetsbrev, fler lästips eller erbjudanden som hjälper dig att bli top-of-mind när din potentiella kund närmar sig tankar om köp? Ditt varumärke växer med mervärdet som du bjuder på: artiklar, tips och kunskap.

Fem steg till en lyckad Native Advertising

  1. Hitta målgruppen: gör förarbetet kring vad din målgrupp vill läsa om – och var!
  2. Rubrik och vinkel: välj vinkeln och rubriken som sticker ut.
  3. Tänk redaktionellt: håll innehållet rent och tydligt med en passande bild.
  4. Kontrollera klicket: se till att sidan som läsaren slussas vidare till är behaglig, samt ger fler vägar för att fortsätta få artiklar, tips och nyheter från dig med hjälp av tydliga call-to-actions.
  5. Glöm inte att vara relevant: ett genomgående tips som gäller all innehållsmarknadsföring.

Lär dig mer om slagkraftiga rubriker här!

Vi skriver dina Native Ads!

Världen för marknadsföring rör sig allt mer mot datadriven och målgruppsanpassad annonsering, vare sig det gäller sökordsoptimering eller Native Advertising. Att på djupet lära känna sin målgrupp har aldrig varit mer aktuellt än nu. För oss kommunikatörer och marknadsförare väntar en spännande framtid som handlar mycket om skarpare texter och vassare innehåll. Vi hjälper dig gärna att ta fram texter som både sticker ut och passar in. Hör av dig till hej@stockholmsskrivbyra.se så tar vi det därifrån!