Våra spaningar från WIT 2020

31 mar 2020

Våra spaningar från WIT 2020

Women in Tech – ett fantastiskt evenemang som gick av stapeln den 6:e mars 2020. Med årets tema ’Beyond Barriers’ bjöds det på ett gäng motiverande talare inom ett antal olika ämnen och riktningar. Deras gemensamma nämnare? Att inspirera kvinnor till att våga välja en framtid inom tech-branschen och uppmuntra kvinnor redan i tech-branschen att stanna kvar. Här går vi igenom våra spaningar från WIT 2020!

Sedan sitt första evenemang på Internationella kvinnodagen 2014, har Women in Tech (WIT) vuxit till en rörelse för gemenskap och ett nätverk för erfarenhetsdelande. Varje år har konferensen i anslutning till 8e mars fortsatt hållas för att hedra kvinnor i tech-branschen. Det är ett evenemang som attraherat tusentals medlemmar och besökare samt genererat en mängd intressanta talare år efter år. Denna gångens tema ’Beyond Barriers’ bjöd på spännande samtal om innovation bortom gränserna. Vi fick höra framgångsrika entreprenörer berätta om sina disruptiva lösningar på samhällets utmaningar och föränderliga behov. Nedan kommer våra favoriter.

Historiska framsteg

Moderator, UX-designer och årets IT-kvinna 2015 inledde eventet med att reflektera över kvinnors rättigheter för hundra år sedan. Hon resonerade kring hur långt vi kommit sedan dess och vad vi har kvar att åstadkomma. Vi har gått från ett 1920 där kvinnor inte ännu fått rösträtt, till ett 2020 där kvinnor i genomsnitt tjänar 89 % av en mans lön. Trots kvinnors högre utbildning och bättre betyg, är detta ändå ett testamente på att tider förändras. Förhoppningsvis kan WIT:s arbete bidra till förändringen!

När kreativiteten får tala

Vi fick bevittna ett fantastiskt framträdande av musikproducent, kompositör och sångerska Chagall. Med hjälp av ett par handskar uttryckte hon sig på scen genom rösteffekter och interaktiva rörelser. Chagall visade tydligt vad du kan göra med hjälp av ny teknik – och att endast fantasin sätter gränser för vad kreativiteten kan åstadkomma.

Kvinnor och ledarskap

Ljudbokstjänsten Stoytels kommunikationschef Ingrid Bojner berättade i en intervju om vikten av bra ledarskap. Utöver detta pratade hon också om hur det kvinnliga ledarskapet skiljer sig från det manliga. Ingrid tryckte på vikten av att som kvinnlig ledare våga vara ’pushy’ och visa vad man vill och kan. Dessutom resonerade hon kring hur kvinnans makt ligger i förmågan att i högre grad vara autentisk och äkta i sitt ledarskap.

Ny teknik skapar möjligheter

Lucie Quarta berättare i ett remarkabelt tal om hur hon med hjälp av avancerad teknik från Tobii lyckats trotsa sin cerebral pares. Tekniken har möjliggjort för henne att studera datavetenskap, dansa, tala inför publik och resa. Med en inlevelse och livsglöd som få, gjorde Lucie oss alla spända på dagens och framtidens teknik. Dessutom gjorde hon oss lyriska över kvinnors deltagande i tech-branschen.

Vi tackar WIT för detta år och ser redan fram emot vad 2021:s event kommer bjuda på!

Du kan läsa mer om eventet på WIT:s hemsida.

Mer läsning

Konsten att säga hej och hejdå på engelska
Tips för dig som ska jobba hemma