Tips för dig som ska jobba hemma!

16 mar 2020

Tips för dig som ska jobba hemma!

Har du inrett hemmakontoret och vant dig vid tanken på att jobba på distans? Lika enkelt som det är att ta med laptopen hem, lika svårt kan det vara att fokusera på arbetsuppgifterna bland hemmets alla distraktioner. Så hur ser du till att få jobbet gjort utan att tumma på varken kvalitet eller effektivitet? Här kommer våra bästa tips på hur du lyckas jobba hemma effektivt.

Effektivt arbete på distans? Pomodoro kan vara svaret

Planering och struktur är a och o i utförandet av en arbetsuppgift. Men att nå dit är inte alltid helt lätt. Vi har nog alla känt stressen av att vara mitt inne i ett projekt som aldrig tycks bli klart. Antagligen har vi då inte planerat vår tid rätt eller konkretiserat våra uppgifter tillräckligt.

Har du testat Pomodoro-metoden för att få mer gjort? Det går ut på att jobba fokuserat i 25 minuter för att sedan ta en paus i 5 minuter. Den vetenskapliga grunden bakom Pomodorometoden ligger i att vi människor bara kan fokusera i 25 minuter i sträck innan våra hjärnor blir överbelastade. Man hinner mycket mer än man tror på 25 minuter om inget annat stör. Kolla mail och fylla på kaffe får du göra under de korta pauserna.

Kommunikation med kollegor – Skype, Hangouts, Teams eller Slack?

Visst är det en omställning att jobba hemma och inte ha kollegorna inom räckhåll. Men med hjälp av vissa digitala verktyg kan samarbetet faktiskt fungera bättre än när alla befinner sig på samma plats. Se till att sätta upp en bra struktur för hur ni i teamet håller er uppdaterade kring varandras projekt. Då minskar du också risken för dubbeljobb.

Flytta veckomöten och avstämningar kring pågående projekt till Skype, Google Hangouts eller Teams – tre verktyg där du med hjälp av videosamtal online kan samarbeta med dina kollegor som vanligt. Se till att följa samma mötesstruktur som om ni vore i samma rum, och en agenda innan mötet samt en sammanfattning efter kan gå långa vägar i att komma ihåg vad som sagts och se till att saker görs.

Behåll team-andan och de tillfälliga idéögonblicken genom att starta kanaler för olika syften i chattfunktionen Slack. Låt t.ex. kanalen ’spam’ handla om era lunchkreationer och outfits på hemmakontoret, medan kanalen ’projekt’ eller ’idéer’ får vara platser för täta avstämningar och innovativa tankar.

Verktyg för planering – vi gillar Trello, KanbanFlow och Lucidchart

Se till att uppdatera era planeringsverktyg ofta så att ni har koll på vad kollegorna sysslar med, eller använd dem för din egen planering. Skapa projekt i verktygen Trello och KanbanFlow och tilldela ägandeskap och skapa checklistor för att effektivt få struktur i era projekt och se till att inga steg glöms bort. Har du inte använt planeringsverktyg innan är det här ett perfekt tillfälle att börja!

Ser du tiden för dig själv som ett tillfälle att sätta vårens redaktionella plan eller ge förslag på ändringar i organisationsstrukturen? Använd Lucidchart för att med färg och form skapa flödesscheman och tabeller som enkelt ger struktur och förståelse.

Bättre fokus med Ommwriter, Freedom och f.lux

Så kanske till den viktigaste frågan: hur håller du dig ifrån disk, tvätt och färgsortering av bokhyllan? Den vane hemmaarbetaren brukar skapa sig rutiner för att markera att arbetsdagen sätter igång. Visst är det mysigt att jobba hemma i pyjamas, men efter ett par dagar kan motivationen tryta och då kan lösningen vara att klä sig för jobb, ta en sväng runt kvarteret och sätta på stora kaffekannan för att komma igång.

Bästa sättet att få mycket gjort är att minimera mängden distraktioner runt omkring dig. Testa till exempel verktyget Ommwriter, som med hjälp av terapeutiska färg-, ljud- och ljuskombinationer ökar både koncentration och kreativitet. Klickar du maniskt på alla notiser som visar dig på skärmen, eller tittar osunt mycket på videos med gulliga katter? Prova då verktyget Freedom som blockerar specifika hemsidor under en tidsinställd period. Det bör ge dig arbetsro.

Ibland kan något så trivialt som ljus påverka din förmåga att fokusera. Testa verktyget f.lux; en mjukvara som värmer upp din datorskärms ljus och anpassar den efter både ljuset i resten av rummet och tiden på dygnet.

Vad har vi missat? Fyll gärna på med dina favoritverktyg i kommentarsfältet!

Stockholms Skrivbyrå – distansexperter!

Efter års träning har vi på Skrivbyrån blivit experter på att arbeta på distans. I vårt nätverk hittar du fler än 1000 kommunikatörer, marknadsförare och skribenter som alla lärt sig vikten av effektiva Pomodoros och samarbetsverktyg. Våra digitala kommunikatörer hjälper olika typer av verksamheter och branscher att arbeta långsiktigt med marknadsföring och effektiv textproduktion – på plats eller på distans. Hör av dig om du vill veta mer eller behöver hjälp!

Mer läsning

Konsten att skriva en pressrelease
Så skriver du en bra rubrik