Vad skiljer wordpress.com från wordpress.org?

11 feb 2016

Vad skiljer wordpress.com från wordpress.org?

WordPress är ett av våra mest populära blogg- och innehållshanteringssystem och mängder av bloggar och webbsidor är byggda i systemet. Det är en open source-lösning vilket innebär att källkoden ligger öppen för den som vill vidareutveckla plattformen. Nya teman, plug-ins och uppdateringar kommer därför hela tiden.

Har du hört att det finns två olika versioner av wordpress – wordpress.com och wordpress.org? Tre små bokstäver i slutet signalerar liten skillnad, men valet av version har stor betydelse för din bloggs utformning och framtida utvecklingsmöjligheter. På vilka sätt ska vi gå igenom nu.

WordPress.com – nybörjarens bästa vän

WordPress.com fungerar som vilken annan bloggportal som helst (exempelvis blogg.se eller Spotlife). Här hostas din blogg eller webbsida åt dig, vilket innebär att du inte behöver betala för något webbhotell. Versionen är gratis så länge du håller dig till det urval av teman, typsnitt och färger som finns att tillgå. För att få en skräddarsydd blogg med wordpress.com behöver du däremot betala för en uppgradering. Wordress.com passar dig som inte har så höga krav på att kunna reglera utseendet på din blogg eller själv lägga in kod. När du väljer namn till din blogg kommer detta få ändelsen wordpress.com. Om du vill få en lite snitsigare webbadress kan du även här köpa en uppgradering med en egen domän.

WordPress.org – skräddarsydda lösningar

WordPress.org passar dig som vill satsa lite mer på din bloggs utformning och själv styra över design, funktioner och tilläggstjänster. Här kan du ändra i  PHP- och CSS-filerna och dessutom välja och vraka bland tusentals plug-ins (tilläggsprogram). För att skapa en blogg hos wordpress.org behöver du ett webbhotell där bloggen kan bo. Oftast inkluderar webbhotellen verktyg som hjälper dig att komma igång och installera WordPress (s.k. “one click installer”). Om inte hittar du installationsfilerna här. Väl installerat är det dags att välja tema. På wordpress.org/themes finns ett hav av gratisteman, men du kan förstås även välja att ta in ett tema från tredje part, ändra på ett valbart tema (smidiga guider om hur du ändrar i CSS-koderna finns bara en googling bort) eller om du är riktigt vass: själv skapa ett eget tema från grunden.

Vilka behov har du?

Med andra ord: WordPress.com passar dig som vill ha en enkel, billig lösning där du inte behöver tänka på löpande underhåll, säkerhet eller uppdateringar. Allt detta sköter tjänsten åt dig.

För dig som önskar en blogg med betydligt större frihet och utvecklingsmöjligheter och kan tänka dig att betala en peng för detta, då rekommenderar vi wordpress.org

Mer läsning

Vill du läsa mer om hur du startar och driver en blogg? Här är några av våra tidigare inlägg:

Bloggskolan – Börja blogga!

Bloggskolan – börja skriva!

5 smarta bloggverktyg

Du vet väl att du kan läsa mer om digital marknadsföring, textproduktion och content marketing i vårt månadsbrev? Prenumerera här!