Smarta verktyg för ett effektivare bloggflöde!

04 feb 2016

Smarta verktyg för ett effektivare bloggflöde!

Att hålla bloggen regelbundet uppdaterad är svårt emellanåt. Högtider, deadlines och livet kommer emellan och vips har tiden sprungit iväg. Men att glömma bort bloggen under längre perioder är synd av tre anledningar:

1. Dina trogna läsare undrar vart du tagit vägen och börjar så småningom droppa av.
2. Webbplatsen riskerar att halka ner i Googles rankning.
3. En ouppdaterad webbplats ser lätt lite livlös ut. Kanske börjar dina besökare undra om ni fortfarande är verksamma?

Rivstarta ditt bloggår

Eftersom vi på Skrivbyrån har en på gränsen till manisk förkärlek för tidssparande digitala verktyg har vi satt ihop en liten men naggande god lista på verktyg som kan hjälpa dig att strukturera och effektivisera ditt bloggflöde under 2016.

Evernote

planering av innehåll sker inte nödvändigtvis vid skrivbordet. Bra idéer har en tendens att dyka upp var som helst. Med Evernote kan du organisera listor, tagga anteckningar och enkelt dela med dig av dina idéer till andra. Du kan även synkronisera dina anteckningar på datorn med telefonen genom Evernotes app.

Mindnode

Mindnode är ett passande verktyg för dig som tycker om att arbeta med tankekartor. Funktionen är enkel: du skriver ner en anteckning och drar sedan en tråd till nästa. Det är även lätt att förgrena trådar och sortera efter ämne. Mindnode är ett smart verktyg när du exempelvis vill spåna fram nya inlägg utifrån ett visst ämne eller tema.

Trello

När du vill göra en redaktionell plan är Trello ett ytterst smidigt hjälpmedel. Utan en överskådlig plan kan arbetet snabbt kännas rörigt. Här fungerar Trello lite som en avancerad anslagstavla där du skapar “kort” för dina uppgifter som sedan kan flyttas runt i olika kategorier. På så sätt kan du enkelt fördela uppgifter och snabbt får överblick över vad som ska göras och av vem. Korten kan innehålla t.ex. texter, bilder, bifogade filer, listor, kommentarer och taggar. Trello passar därför även fint till projekthantering eller annat arbete som involverar flera moment.

Google docs

Kanske inte en nyhet i sammanhanget. Men likväl, om ni är flera som skriver på samma inlägg är Google Docs oerhört använbart. Här kan ni redigera samtidigt utan att någon “tar över” dokumentet. Du ser de andra skribenternas ändringar i realtid och allting sparas i molnet.

CoSchedule

Att göra en bank av blogginlägg är ett smart sätt undkomma total bloggtorka under hektiska perioder. Här är CoSchedule ett smidigt plugin för dig som använder wordpress. Planera och disponera enkelt dina schemalagda inlägg genom att flytta runt dem i publiceringskalendern. Verktyget ger en bra överblick över planerade aktiviteter. CoSchedule ger även möjlighet att planera uppdateringar i sociala medier. Letar du efter ett gratis alternativ är Editorial Calender plugin en något enklare motsvarighet.

Fler bloggtips

För mer blogginspiration kan vi tipsa om våra tidigare inlägg:

Bloggskolan – börja blogga!

Bloggskolan – smarta skrivtips

Så drar du trafik till din blogg

 

Du vet väl att du kan läsa mer om digital marknadsföring, textproduktion och content marketing i vårt månadsbrev? Prenumerera här!