Så skriver du ett bra autosvar inför semestern

07 jun 2021

Så skriver du ett bra autosvar inför semestern

Snart är det dags att växla ner och ta en välbehövlig semester. Och för att logga ut och verkligen glömma allt vad jobb heter under ledigheten kan det vara skönt att släppa taget om mejlkorgen. Lösningen är enkel och den stavas autosvar. Här kommer tips för att skriva tydliga autosvar – som sticker ut i mängden av alla andra autosvar som fyller mejlkorgarna i semestertider.

1. Inled ditt autosvar med att tacka

Inled ditt autosvar med att tacka personen som har mejlat och vill komma i kontakt med dig. Det är trevligt, helt enkelt!

2. Förklara varför du är borta

Bjud på dig själv i ditt autosvar genom att beskriva vad du gör under din frånvaro, istället för att bara nämna att du är på semester. Är du i Rom och äter pizza? Går du någon intressant kurs eller är du ute på vandring? Vill du inte avslöja ditt privatliv, lägg dig på den nivå du är bekväm med.

Vill du skratta lite och läsa några exempel på autosvar som möjligen inte bör användas i verkligheten, så har Vision samlat några roliga autosvar.

3. Var tydlig i ditt autosvar

Förutom att skriva när du är tillbaka och när personen kan förvänta sig ett svar är det bra att tydligt beskriva vad hen ska göra för att komma vidare i sitt ärende. Ska personen som söker dig kontakta någon av dina kollegor, skicka ett sms eller helt enkelt vänta tills du är tillbaka? Var försiktig med att hänvisa till sms och telefon, om du inte vill ta emot samtal och meddelanden under semestern. Eller var tydlig med att telefonen bara är öppen för akuta ärenden.

4. Avsluta med något trevligt (eller intressant)

Förutom att avsluta med en trevlig hälsning, som exempelvis ha en skön sommar eller vi ses i augusti, kan du skriva något inspirerande eller skicka med en härlig bild som du gillar.

Eftersom de flesta Out of Office-meddelanden ser likadana ut finns det mycket goda chanser att överraska mottagaren här. Varför inte lägga in en länk till företagsbloggen, till ett erbjudande eller till annan intressant läsning eller lyssning? Uppmuntra den som söker dig att registrera sig till nyhetsbrev, följa er i sociala medier eller ladda ner en guide. Eller bjud på din sommarlista på Spotify.

Här kommer ett exempel för inspiration:

Tack för ditt mejl!

Jag är ledig några veckor för att ladda batterierna (och kanske äntligen bli klar med den där romanen som ligger och dammar). Jag är tillbaka tisdagen den 10 augusti.

Om det brådskar, kontakta mig på sms. Tillsvidare får du gärna läsa vår blogg eller lyssna på någon av mina favoritpoddar.

Ha en fin sommar!
XX

Mejla bättre när du är tillbaka

Läs vårt tidigare inlägg om hur du skriver proffsiga och tydliga e-mejl som dina kollegor och kunder gillar.

Vill du mejla oss?

Vill du ha professionell hjälp med ditt innehåll? Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se! Vi kan hjälpa dig med produktion av engagerande texter som lockar till läsning.