Nå olika generationer – Gen X, Y och Z

07 jan 2025

Nå olika generationer – Gen X, Y och Z

Vill du slippa spendera onödiga pengar på marknadsföring som inte når fram till rätt personer? Då gäller det att lära känna dina målgrupper – och se till att vara där de spenderar mest tid.

Att ha koll på och förstå olika generationer, alltså generation X, Y och Z, hjälper dig på vägen till att nå dina målgrupper. I det här inlägget reder vi ut begrepp, beteende och mönster. För att kunna gruppera generationer behöver vi generalisera mycket, så ta det med en nypa salt. 

Vilka generationer kommunicerar vi med?

Idag finns sex olika åldersgrupper att nå ut till. Allt ifrån den tysta generationen till generation alfa. Vad tror du särskiljer dem?

Den tysta generationen (1925–1944)

Den tysta generationen, även kallad traditionalister, är den äldsta vi har möjlighet att nå i dag. Här har vi en stor andel flitiga, försiktiga och lydiga lojalister som respekterar auktoriteter och följer samhällets lagar och regler.

Boomers (1945–1964)

Boomers, även kallad baby boomers, är en mer framgångsrik och förmögen grupp än tidigare generationer. Många är materialister som gärna vill bli hörda och som när de var unga ifrågasatte rådande värderingar. De ville skapa förändring – och fick en hel del makt. Många boomers identifierar sig idag med sitt yrke.

Generation X (1965–1980)

Att det blev vanligare att växa upp med två heltidsarbetande föräldrar och att fler var skilsmässobarn formade Gen X till att bli en grupp självständiga och flexibla individer. De litar inte så mycket på auktoriteter och de har inte lika hög arbetsmoral som tidigare åldersgrupper – här ligger fokus snarare på upplevelser än på pengar. Däremot har de varit väldigt mottagliga och positiva till skiftet mellan analogt och digitalt.

Millennials (1981–1997)

Även kallad Gen Y och Peter Pan-generationen. Millennials växte upp i en föränderlig värld, vilket har resulterat i en rastlöshet. De anses vara självsäkra, lata, kräsna och egocentriska. Trots att de kämpar för att undvika stress och plikt, jobbar de hårt för att följa sina drömmar – och de tar gärna emot bekräftelse och feedback för sina bedrifter. 

Här har vi en uppkopplad grupp som generellt sett väntar lite längre med att bli vuxna; karriär, familj och bostad kommer senare i livet än för tidigare generationer. Kanske en konsekvens av deras curlade uppväxt?

Generation Z (1998–2009)

Gen Z föddes in i den digitala världen; ständigt uppkopplade, har koll på digitala kanaler och ett sekund-kort uppmärksamhetsspann. De är brydda, lättkränkta och kritiska och många kämpar för klimat, hälsa, feminism och rättvisa. En ambitiös grupp som förväntar sig mycket av både sig själva och omgivningen.

Alfa (2010–idag)

Här har vi vår yngsta generation – den som fortfarande formas och bakas. Självklart inte en grupp vi ska locka med reklam och kommunikation riktigt än. Men något att ta med sig är att de antas bli den största generationen någonsin. Trots att det inte går att förutspå något, förväntas de bli mer sociala och globala än tidigare generationer. Dessutom förväntas de bo hemma tills de närmar sig 30. 

Var hittar jag de olika generationerna?

Med olika uppväxt, förutsättningar och behov är är det självklart att olika åldersgrupper har olika beteenden. Så var når du mest troligt din målgrupp?

  • Den tysta generationen: Postala utskick (tidning eller direktreklam), radio, TV
  • Boomers: Facebook, mail, TV, tidningar
  • Gen X: Instagram, LinkedIn, TV, Facebook
  • Millennials: Instagram, snapchat, LinkedIn, YouTube, Facebook
  • Gen Z: Instagram, Snapchat, YouTube, TikTok
  • Alfa: TikTok, Twitch, Reddit, Instagram, YouTube, Snapchat

Vill du få hjälp med att nå olika generationer?

På Stockholms Skrivbyrå jobbar ett gäng skribenter och copywriter som vet var du bäst placerar din kommunikation. Vi kan hjälpa dig att hitta din målgrupp, förstå deras beteenden och prata eller skriva om rätt saker (på rätt ställe). Hör av dig så reder vi ut era behov!