Möt Fanny, webbredaktör

10 aug 2015

Möt Fanny, webbredaktör

Som webbredaktör behöver man vara något utav ett universalgeni. Förutom att sköta strategisk planering av innehåll på kort och lång sikt krävs en duktig skribent som kan skriva kärnfulla texter med rätt budskap och ton. Bildhantering, redigering, publicering och löpande underhåll och utveckling av webbplatsen eller intranätet ligger ofta på webbredaktörens bord. Därutöver krävs god kunskap om sökordsoptimering och vana att arbeta med olika verktyg för analys.

Oftast sitter webbredaktören även med strategisk kommunikation i sociala medier, något som kräver god kunskap om verksamhetens mål och målgrupper, men även fingertoppskänsla för vad som fungerar i de olika kanalerna.

4 frågor till Fanny

1. Vilka egenskaper tycker du är viktigast att ha i din roll?
Det är viktigt att kunna se helheten – att lägga någorlunda lika mycket fokus på text, bild och design och att få det att kännas enhetligt. Men även att kunna anta ett utifrånperspektiv, att försöka förstå vad som är relevant för en besökare och att effektivt försöka kommunicera det viktigaste först. Kort och koncist är en vinnande faktor.

2. Hur ser en vanlig dag ut?
Just nu arbetar jag mycket med olika texter till hemsidan jag sitter med, så en vanlig dag går till stor del ut på att jag skriver nya texter eller bearbetar och kompletterar gamla sådana.

3. Vad tycker du är roligast med ditt jobb?
Att det innefattar så många olika delar. Jag tycker själv att det är väldigt roligt och intressant med både text och bild, och en bra grej är att man ofta kan forma innehållet, inom givna ramar, som man vill. Sen är ju webben kul eftersom den ger så direkta resultat – i princip är man är bara ett knapptryck ifrån publicering och slipper vänta i veckor, som man ju ofta gör med en tidning eller trycksak, för att se det slutgiltiga resultatet.

4. .. och vilken är den största utmaningen?
Att saker och ting som jag inte kan styra över tar tid. Att inte räkna med att ens kolleger ska kunna släppa allt de har för händerna för att svara på den, enligt mig akuta och världsviktiga fråga jag precis har mejlat honom eller henne, haha.

Vill du anlita eller anställa en webbredaktör? Vi på Stockholms Skrivbyrå har flera duktiga webbredaktörer, webbpublicerare och innehållsproducenter. Många av dem finns tillgängliga för löpande arbete på deltid eller heltid. Hör av dig till oss på 08-556 042 00 eller mejla hej@stockholmsskrivbyra.se