Har du kört fast i skrivandet? Bota skrivkrampen!

17 maj 2021

Har du kört fast i skrivandet? Bota skrivkrampen!

Har du kört fast i skrivandet och lyckas inte komma igång? Skrivkramp kan vara riktigt jobbigt men du ska veta att du inte är ensam. I det här inlägget tipsar vi om några smarta knep som du kan testa för att få det att lossna!

Sänk ribban när du kört fast i skrivandet

Det är vanligt att köra fast i skrivandet för att vi ställer höga krav på oss själva. Många tänker att texten måste bli perfekt från början. Så behöver det absolut inte vara. Ett blankt papper kan framkalla prestationsångest och stress, så undvik den situationen genom att skriva något – vad som helst – på pappret. Börja med att skriva kravlöst; det kan vara något du skulle vilja ha med i texten, ett citat du redan har, en lista med punkter att ta upp eller bara tankar kring ämnet. Du kan alltid gå tillbaka och redigera i efterhand. När du har något på papper har du text att jobba med och då det blir lättare att komma vidare.

Sätt en struktur

För att lättare att komma igång kan du planera texten innan du börjar skriva. Skriv ned vad du vill förmedla, vilken målgruppen är och vad läsaren behöver veta. Skriv därefter rubriker och mellanrubriker och fyll på med text därefter. Läs mer om hur du strukturerar och skriver bra texter.

Inspireras av andra

Du ska förstås inte kopiera någon annans text, men det är inte olagligt att inspireras av andra för att komma vidare. Om du till exempel ska skriva en berättelse, ett blogginlägg eller ett inlägg på sociala medier, kika på hur andra har gjort. Din personliga prägel kommer automatiskt när du börjar skriva. Och se upp för att börja jämföra dig för mycket med andra. Alla har en egen röst och att det finns tusentals olika sätt att formulera sig på i skrift!

Tänk att du är någon annan

Vet du vad du ska skriva om men inte hur? Då kan du föreställa dig att du är någon annan. Ge texten en röst som inte är din egen. Det kan exempelvis vara målgruppen du skriver för. Eller egentligen vem som helst. Din granne, kungen eller varför inte Nalle Puh? Nu kanske inte Nalle Puh ska lysa genom din text i slutändan, men han kan hjälpa dig att hitta en spännande vinkel och några guldkornsmeningar som lyfter texten till en ny nivå. Testa! Här kan du läsa mer om hur du hittar rätt tonalitet i din text.

Bota skrivkrampen med en övning

Ibland sitter inte skrivkrampen så djupt, det kanske bara handlar om att värma upp skrivmuskeln. Lägg ifrån dig det du har planerat att skriva och skriv istället om något helt annat. Sätt en timer och skriv fritt i fem eller tio minuter. Några tips på vad du kan skriva om:

  • Välj ett valfritt ord
  • Vad åt du till frukost?
  • Vad ser du utanför fönstret?
  • Skriv en dikt

Här finns fler övningar för att få igång kreativiteten!

Stäng ute distraktioner

Det är lätt att köra fast i skrivandet om du blir distraherad av andra saker runt omkring dig. Det är ofta telefonen, sociala medier, andra människor och störande ljud som hämmar. Behöver du fokusera är det bra att lägga undan telefonen och sätta dig på en plats där du kan skriva ostört. Har du inte den möjligheten kan du signalera till personerna i närheten att du inte vill bli störd och behöver skrivro. Sätt på dig hörlurar, svara inte på tilltal eller förklara att du behöver skrivro.

Låt andra läsa och komma med förslag

Bota din skrivkramp med hjälp av andra. Skaffa en skrivkompis eller någon som kan testläsa dina texter eller ge förslag på hur du ska komma igång. Har du lyxen att jobba med andra som skriver kanske de helt enkelt ska skriva klart din text när du har kört fast? Vi på Stockholms Skrivbyrå jobbar efter mantrat “fyra ögon på en text” vilket innebär att de texter vi producerar alltid går igenom minst två personer innan leverans.

Byt miljö och ta pauser

Det är lätt att man kör fast i skrivandet mitt under ett skrivpass. Det låser sig och du kommer inte vidare. Lägg då ifrån dig texten en stund och gör något annat. Gå ut på en promenad eller ta en fika. Ibland är lösningen så enkel som att byta miljö. Ta dig från skrivbordet och sätt dig i konferensrummet, köket eller soffan, kanske till och med på ett kafé om du gillar det?

Lär känna ditt skrivarjag

Vi är alla olika i vår skrivprocess. Vi fungerar bäst under olika förutsättningar. Därför är det bra att du lär känna ditt skrivarjag. Fundera på de gånger skrivandet har gått bra. Vilka förutsättningar hade du då? Satt du på kontoret? Lyssnade du på musik samtidigt? Eller hade du precis kommit tillbaka från en promenad? Tog du pauser emellanåt? Var det tidig morgon, sen kväll eller har det ingen betydelse? Påminn dig själv om det när du sitter med skrivkramp nästa gång. Upptäck hur du funkar som skribent och var snäll mot dig själv! Lycka till!

Vill du slippa tänka på skrivkramp?

Vi kan hjälpa dig med ditt innehåll! Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se. Vi producerar engagerande texter som lockar till läsning.