Hur skriver man ett bra videomanus?

Hur skriver man ett bra videomanus?

Ett videomanus behöver – precis som ett blogginlägg eller vilken annan text som helst – ha en tydlig vinkel och ett tydligt budskap. Manus till korta videos för sociala kanaler är inget undantag. Här är det tvärtom av största vikt att vi väljer våra ord med omsorg. Vi har nämligen inte tid att använda för många.

Så, kort video kräver kortfattad text – men hur gör man för att sätta det där manuset som får videon att flyga på riktigt? Här har vi samlat våra fyra bästa tips!

#1 – Var konkret och kortfattad

I sociala kanaler har vi inte många sekunder på oss att fånga vår målgrupps uppmärksamhet. Därför behöver copyn vara kortfattad och tydlig. Var hellre vardaglig, konkret och rapp än att försöka få in så mycket information som möjligt. Om du har mycket att säga är det bättre att göra fler videos med olika vinklar och budskap.

#2 – Sätt en struktur

Börja alltid med att sätta en innehållsstruktur, även om du ska göra en 10-sekundersvideo med ett manus på tre rader. Manuset får gärna följa en tydlig dramaturgi. Människan är berättande och vi är vana vid att förstå genom berättelser. Det kan man ta med sig i nästan allt skrivande. En tydlig början, en mitt och ett slut är nästan alltid viktigt för att texten ska flyga.

#3 – Bryt upp, byt ut och rätta till

När du börjar få till manuset är det dags att ta det ett varv till. Bryt upp texten. Byt ut ord med negativ klang till ord som känns mer positiva. Tänk på tempot och rytmen, det är viktigare än man kan tro. Korta meningar är effektfullt. Slopa krångliga ord som är svåra att ta till sig och fokusera på att skala bort de ord som faktiskt inte behövs, snarare än att addera utfyllnadsord.

#4 – Testa, lek och våga!

Precis som med det allra mesta är det övning som ger färdighet även när det kommer till att skriva videomanus. Våga ta ett kliv bort från det stolpiga skriftspråket och hitta ett tonläge som är direkt, men gärna också lekfullt och lättsamt. Våga lek med orden. Vänd, vrid och testa olika varianter. Till slut hittar du rätt.

Vill du ha fler matnyttiga tips på hur du får till ett kick ass-manus? Stockholms Skrivbyrås grundare, Anna Kleinwichs Magnusson, pratar videomanus i Storykits nya podcast “Storykit Talks”. Lyssna på den här. Om du vill läsa långt finns det dessutom en hel guide på ämnet, även där med Anna som gästspelare. Läs ner den här.

Hinner du inte skriva själv? Vi kan hjälpa till med mindre och större uppdrag, oavsett om det rör videomanus eller någon annan typ av text. Mejla oss på hej@stockholmsskrivbyra.se!