Svenskarna och internet 2019 – 3 värdefulla insikter!

15 okt 2019

Svenskarna och internet 2019 – 3 värdefulla insikter!

Internetstiftelsens alltid lika spännande årsrapport “Svenskarna och internet” är äntligen här. För oss som jobbar med content är den väldigt välkommen. I år får vi ytterligare bekräftelse på hur viktigt det är att ta fram relevant innehåll och på djupet förstå användarnas behov. För att skapa affärer måste du bygga goda relationer och förtroende. Här redogör vi för tre viktiga insikter som vi tar med oss från Internetsstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2019!

1. Större behov av meningsfull tid på nätet

Är ditt Instagram-flödet fyllt av inte så intressanta selfies och frukostbilder? Du är inte ensam om att känna så. Undersökningen Svenskarna och internet 2019 visar att bara en fjärdedel upplever att tiden de spenderar på “SoMe”, sociala medier, är väl använd och meningsfull. Högt upp på listan hamnar däremot nyhetsappae. Hela 60 % upplever tiden de ägnar i apparna som meningsfull.  En intressant parallellstatistik är att användartakten på sociala medier tycks stanna av. Det betyder att behovet av meningsfullt och förtrondeingivande innehåll blir större.

2. Allt fler känner sig övervakade på internet

Det är ingen nyhet att information, i och med den konstanta digitaliseringen, blir mer lättillgänglig. Det finns såklart en massa fördelar med det, men användarna visar en klar oro och känner sig övervakade. Man litar inte på att information lagras säkert. Nästan hälften av de som svarade på undersökningen Svenskarna och internet 2019 är oroliga för att storföretag som Facebook och Google ska inkräkta på deras integritet. Endast var femte oroar sig för att myndigheterna ska agera inkräktande. Mindre än hälften litar på informationen på internet. Allt färre delar andras innehåll. Vi tror att den ökade försiktigheten är en sund utveckling som förhoppningsvis kommer leda till säkrare e-tjänster.

3. Svenskarna och internet 2019 visar att fler betalar för kvalitativ underhållning

Medan sociala medier upplevs som meningslöst i allt större utsträckning går trenden åt andra hållet när det kommer till annan underhållning. Tiden lagd på streamingtjänster, digitala böcker och podcasts ökar. Idag lyssnar hela 55 procent av de tillfrågade på podcasts och 42 procent konsumerar digitala böcker. Ökad mediakonsumtion skapar såklart ett ökat behov av kvalitet. Det resulterat i att fler idag är beredda att betala för kvalitativt innehåll på internet. Det glädjer oss som jobbar med att ta fram content!

Ta fram innehåll som upplevs som meningsfullt för läsaren

Vi på Stockholms Skrivbyrå är proffs på just den biten. Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se om du vill bolla hur ni kan skapa värdefullt innehåll som skapar förtroende hos era målgrupper. Om du vill läsa hela rapporten om svenskarna och internet hittar du den här. Om du vill påminna dig om de viktigaste fyndigheterna från förra året, kan du kika på vår sammanfattning av Svenskarna och internet 2018.