Skrivpoddar – tre tips som botar skrivkrampen

15 maj 2019

Skrivpoddar – tre tips som botar skrivkrampen

Tips på bra skrivpoddar? Här är våra tre favoriter att plugga i öronen när orden och kreativiteten börjat sina. För ibland krävs det mer än en ny kopp kaffe för att pennan ska börja glöda igen. Vare sig du behöver hitta en annan tone-of-voice, söker oden för att göra pensionssparande lite spexigare  eller behöver komma igång med blogginlägget – hitta insprirationen i poddarnas värld.

Som vanligt är jänkarna (och några aussies) störst och bäst, därför är alla våra favoriter på engelska. Happy podding!

The Writer’s Podcast

Språknörderi och benhård textredigering

Den engelsk-amerikanska podden The Writer’s Podcast har gett ut en handfull skrivtips i poddform. Du får bland annat ta del av hemligheten bakom det världskända veckomagasinets The Economist’s delikata språk, underliggande humor – och talang att omvandla komplexa ämnen som finanskriser, kärnvapenhot, nättroll och bolån till underhållande läsning för vem som helst.

Den intervjuade Robert Lane Greene, journalist på The Economist, berättar i en av deras skrivpoddar om hur de flesta artiklar kommer till liv på redaktionen – och hur alla som skriver kan jobba smartare!

  1. Kapa minst 10 % av den första versionen och skala bort alla förstärkande ord som jätte-, väldigt, mycket, allra. Ingen text blir bättre med dessa ord – den blir snarare väldigt mycket jättesämre. 
  2. Många, långa, krångliga meningar? Bryt. Upp. Dem. Hjälp läsaren att förstå ännu mer genom att använda ett enkelt språk.
  3. Att tänka som nån som inte vet något alls om ämnet är inte alltid det lättaste – men det ständiga målet med alla texter. Bolla alltid din text med en icke-specialist som inte har en susning om ditt ämne.

Tips på avsnitt: How to Write Like The Economist

Hot copy – The Secrets of Successful Copywriters

Branschhemligheter med Kate och Belinda

De australienska copy-kompisarna Belinda Weaver och Kate Toon bjuder på lika mycket skratt som skrivtips med sina gäster – alla såklart copywriters! Programledarna tar tempen på copywriting i olika branscher, samtidigt som poddens slogan håller vad den lovar och bjussar på riktigt schysta tips.

Bläddra och brusa mellan avsnitt om de mest klickbara Google AdWords-texterna och CTA-knapparna ingen kan motstå. Oavsett så pluggar du ur lurarna med ett brett leende tack vare copy-duons härliga dynamik.

Tips på avsnitt: Leaving Your Day Job to Become a Copywriter


Writing Excuses

Bli författare på femton minuter

De flesta har en bok inom sig, men ofta har du säkert fler ursäkter än ord i ditt manus. Podden Writing Excuses hjälper dig att komma igång med din dramaturgiska kurva, dina karaktärer och målande miljöbeskrivningar. Podden leds av författare, lärare, poeter och andra skribentsjälar sedan 2008 och har samlat på sig 12 säsonger.

Ta en kvart på väg till jobbet – avsnitten är inte längre! Poddens pay-off lyder nämligen: Fifteen minutes long, because you’re in a hurry, and we’re not that smart.

Tips på avsnitt: Developing Your Own, Personal Style


Behöver du mer hjälp än skrivpoddar?

Vi älskar också att skriva – lika mycket som vi älskar att lära andra om den spännande orddjungeln. Klicka dig in på vår kurssida för att hitta något som passar dig. Eller släng iväg ett mejl till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se om du behöver löpande eller sporadisk copyhjälp.