Skriva snabbare – 5 sätt att få upp farten

21 aug 2023

Skriva snabbare – 5 sätt att få upp farten

Att skriva snabbt och effektivt är en konst, och kan vara avgörande för att hålla deadlines, producera mer innehåll och frigöra tid för andra saker. Men hur gör du för att skriva snabbare utan att tumma på kvaliteten? Vi delar med oss av fem tips som hjälper dig att öka farten i ditt skrivande.

Planera ditt skrivande

Ta dig tid för planering innan du börjar skriva. Ställ dig frågorna: vad är syftet med texten? Vad är viktigast att få fram? Genom att sätta en struktur för din text innan du börjar skriva kan du effektivisera skrivprocessen och undvika skrivkramp. Dessutom hjälper det dig att hålla fokus och se till att du inte missar något viktigt.

Skriv först, redigera sen

Försök att inte redigera samtidigt som du skriver. Det kan vara frestande att gå tillbaka och ändra på saker direkt, men det kan faktiskt sakta ner din process. Fokusera istället på att få ner dina tankar i ord och spara redigeringen till senare. Testa, det är faktiskt väldigt effektivt! 

Använd kortkommandon

Kortkommandon på tangentbordet kan bli din tidsbesparande kompis. Oavsett om det handlar om att kopiera och klistra in text, spara ditt arbete eller byta mellan olika program, kan kortkommandon göra din skrivprocess effektiv. Ta dig tid att lära dig de användbara kortkommandon som är mest använda i det verktyg du använder.

Ta pauser

Det kan låta kontraproduktivt, men att ta regelbundna pauser kan faktiskt hjälpa dig att skriva mer effektivt. Forskning visar att våra hjärnor fungerar bäst när vi tar korta pauser efter intensiva arbetspass. Sätt en timer på 25 minuter och ta sedan en fem minuters paus. Upprepa processen och voilá, du har fått upp en mycket snabbare skrivtakt!

Skriv först, fyll på med fakta senare

När du jobbar med en text kan det vara frestande att hoppa mellan skrivandet och research, men det kan sakta ner tempot. Istället för att ständigt avbryta ditt skrivflöde för att söka upp information, försök att jobba med texten först och fylla i detaljerna senare. Eller, om du föredrar det, kan du göra research i förhand och spara dina anteckningar i ett separat dokument Om du kommer till en punkt där du behöver mer information, gör en snabb anteckning eller använd en platsmarkör (till exempel [INFO HÄR]) och fortsätt skriva. När du har skrivit klart kan du gå tillbaka och fylla i de saknade bitarna. Detta hjälper dig att behålla ditt flöde.

Att skriva snabbare kräver övning

Att skriva snabbare är en färdighet som du utvecklar med tiden, genom en del övning såklart. Med hjälp av dessa tips kan du lättare öva för att få igång ditt skrivflow. Kom ihåg – det viktigaste är inte att skriva snabbt, utan att göra det bra. Men om du kan göra båda är det såklart win-win!

Har du ont om tid för att skriva själv?

På Stockholms Skrivbyrå har vi erfarna skribenter som kan hjälpa dig att producera högkvalitativt innehåll snabbt och effektivt. Kontakta oss så går vi igenom dina behov.