SEO-optimera din LinkedIn-profil i 10 steg

30 okt 2023

SEO-optimera din LinkedIn-profil i 10 steg

Att bygga sitt personliga varumärke och synas på LinkedIn är superviktigt idag. Oavsett om du söker nytt jobb, vill nätverka eller marknadsföra ditt företag. Men hur ser du till att din profil verkligen blir synlig? Precis som på sökmotorer som Google kan du SEO-optimera din LinkedIn-profil. Här är några konkreta tips för att göra din profil mer sökbar och attraktiv på plattformen.

Därför ska du SEO-optimera din Linkedin-profil

Med den ständigt ökande konkurrensen på Linkedin är det viktigare än någonsin att SEO-optimera din Linkedin-profil, inte bara för sökningar utan för att du ska sticka ut och bli ihågkommen. Genom att investera tid i SEO-optimering av din profil ökar du chanserna till intressanta kontakter och nya affärer.

1. Använd relevanta sökord

Sökorden, eller nyckelorden, är kärnan i varje sökoptimerad text. Så, när du ska seo-optimera din Linkedin-profil, tänk på termer som någon skulle använda när de söker efter en expertis som din. Inte bara din nuvarande titel utan färdigheter, tekniker och metoder som du använder. Inkludera dessa i din rubrik, sammanfattning och även i arbetsbeskrivningar.

2. En proffsig profilbild

En professionell profilbild är a och o. Den bör vara tydlig, högupplöst och framhäva ditt ansikte. Ditt bakgrundsfoto är också en chans att förmedla mer om dig eller ditt yrke. Kanske en bild från din arbetsplats, ett projekt du är stolt över eller något som representerar din passion?

3. Anpassa din LinkedIn-länk

Standard-URL:erna på Linkedin är ofta en blandning av bokstäver och siffror. Ändra detta till något mer personligt och professionellt, kanske mest passande, ditt eget namn.

4. Maximera rubriken

Din rubrik behöver inte bara vara din jobbtitel. Faktum är att det kan vara mycket mer än så. Förutom din titel, överväg att inkludera ditt specialområde, bransch, ditt erbjudande eller andra identifierande detaljer. Detta lockar in nytt folk till din profil! 

5. Skriv en fängslande beskrivning

Om-texten, eller beskrivningen, bör innehålla en kombination av dina professionella färdigheter och din story. Varför valde du din karriär? Vad brinner du för i ditt yrke? Vilken nytta kan du erbjuda arbetsgivare, kunder eller partners? Glöm inte att inkludera kontaktuppgifter i denna text. Det gör det enklare för besökare att komma i kontakt med dig!

6. Fyll i alla sektioner noggrant

Varje sektion på din Linkedin-profil är en möjlighet att tillföra värde. Från publikationer och certifikat till kurser och volontärarbete, varje detalj räknas. Tips! Lägg in ett avsnitt med dina bästa inlägg. Det kan du lägga in under “utvalt”, eller “featured” på engelska, där du lägger till nya avsnitt/sektioner i din profil.

7. Be om och ge rekommendationer

En stark Linkedin-profil har uppdaterade och relevanta rekommendationer. Att visa upp andra som talar gott om dig kan sällan gå fel. När du ber om rekommendationer, var tydlig med vad du skulle vilja att personen ska framhäva.

8. Var aktiv och engagerad

Linkedin belönar interaktion. När du delar och kommenterar andras inlägg ökar det din synlighet på plattformen. Kanske ingen hemlighet precis, men värt att påminnas om!

9. Regelbundna uppdateringar håller dig relevant

Tänk på din Linkedin-profil som ett levande CV. Varje gång du åstadkommer något nytt, lär dig en ny färdighet eller slutför ett lyckat projekt ska du uppdatera din profil.

10. Utvärdera med analytics

Linkedin erbjuder ett analys-verktyg över vilka som har tittat på din profil och hur ditt innehåll presterar. Genom att regelbundet titta på datan kan du få en förståelse för vilket innehåll ditt nätverk värdesätter mest.

SEO-optimera ännu mera

Varför stanna vid att SEO-optimera din Linkedin-profil? Att ha en sökordsoptimerad webbplats ökar synligheten på sökmotorer som Google. Genom att ständigt skapa och optimera innehåll kan din webbplats ranka högre, vilket drar in fler besökare. Det är viktigt att hålla innehållet relevant och av hög kvalitet, med tanke på användarens behov snarare än bara för sökmotorernas algoritmer.

Vi kan SEO-optimera din Linkedin-profil och mera

Vi förstår vikten av välformulerade, engagerande SEO-texter som inte bara fängslar läsaren, utan också rankar högt i sökmotorerna. Med en kombination av träffsäker copy och djupgående kunskap om sökmotoroptimering kan vi skapa innehåll som sticker ut och når fram.