Optimera dina bilder för bättre SEO

02 maj 2022

Optimera dina bilder för bättre SEO

Du vinner mycket på att optimera dina bilder. Dels får du en snabbare laddningstid på din webbsida vilket Google gillar, dels driver optimerade bilder mer trafik från det visuella sökresultatet. Och det krävs faktiskt inget större arbete för att optimera dina bilder, så länge du får in rutinen! Vi går igenom hur du kan optimera bilder på din webb för bättre ranking på Google.

Optimera dina bilder för bättre SEO genom att:

  1. Använda relevanta bilder
  2. Välja rätt filformat
  3. Skriva passande filnamn
  4. Inkludera alt-texter
  5. Hålla nere filstorleken

1. Använd relevanta bilder

Inte sällan är bildsättningen det sista man gör innan det är dags att publicera. Då är det lätt att man “bara tar något” för att snabbt bli klar. Vårt tips är att lägga några minuter extra på att hitta en bild som passar din webb och som speglar innehållet på sidan där bilden ska synas. Det bästa är att samla på sig en bildbank med bilder som lirar med ert varumärke, som ni kan plocka av när det behövs. Något tidskrävande, men väl värt mödan! 

2. Välj rätt filformat

För vanliga foton är JPEG det filformat du alltid ska använda för bäst optimerade bilder. Det ger bra färgåtergivning och kvalitet, och samtidigt en rimlig filstorlek. Ska du använda PNG gör du det endast med grafiska bilder, såsom logotyper eller bilder med transparent bakgrund.

3. Välj passande filnamn

Google gillar filnamn på bilder som speglar bildens innehåll. Beskriv därför gärna i filnamnet vad dina bilder föreställer och inkludera eventuella sökord. Obs, använd inte specialtecken eller å, ä och ö.

4. Inkludera alltid alt-text

Att skriva en alt-text till din bild är viktigt för att hjälpa sökmotorerna förstå vad bilden föreställer och handlar om, dessutom är det fördelaktigt för tillgängligheten, det vill säga för personer som inte kan se bilden och istället använder hjälpmedel. En alt-text bör innehålla en beskrivning av bildens innehåll såväl som valda sökord. Använder du WordPress som verktyg kan du enkelt lägga till alt-texten i mediabiblioteket när du laddar upp bilden, eller så kan du söka upp bilden i efterhand och lägga till det. Det går också att lägga till alt-taggar direkt i html-koden.

5. Håll nere filstorleken

En vanlig anledning till att webbplatser blir långsamma är tunga är alldeles för stora bilder. Snabbast webbplats vinner, enligt Google, och dina besökares tålamod varar inte längre än några sekunder. Med andra ord är snabba laddningstider oerhört viktigt för att du ska lyckas med din sökordsoptimering. Då måste du säkerställa att alla bilder som publiceras på din webb är komprimerade. Med komprimerade bilder menar vi små i filstorleken. I regel bör dina bilder inte vara mer än 100 kb. Det kan låta lite, men med rätt verktyg kan du få ner dina bilder och samtidigt behålla kvaliteten. Ett smart verktyg som sköter komprimeringen åt dig är Tiny JPG. Är din bild väldigt stor från början kan du behöva minska den på egen hand först, vilket du gör enklast i Photoshop eller motsvarande verktyg.

Guide: Ta ditt innehåll till nästa nivå med proffsigt visuellt innehåll

 

Bilder, grafiska element och video är inte bara bra för SEO. I vår senaste guide går vi igenom varför visuellt innehåll bör vara en bestående del av din marknadsföringsstrategi.