Vad betyder Lorem ipsum egentligen?

08 jun 2022

Vad betyder Lorem ipsum egentligen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Så lyder hela lorem ipsum-stycket som använts som exempeltext sedan 1500-talet, då en okänd tryckare använde den i ett provtryck av en bok. Och än idag fungerar det som placeholder på tryckerier, designbyråer, webbyråer och bland andra kreatörer världen över.

Inte längre latin

Om man inte kan latin, så kan man lätt tro att det välkända textstycket är latin. Men icke! Mannen på tryckeriet som var först ut att använda texten, hade i sin tur hittat en text med ännu äldre ursprung, närmare bestämt år 45 f.Kr. Det var nämligen i den romerska författaren Ciceros bok “De Finibus Bonorum et Malorum” eller “Om det högsta goda och onda” som texten skrevs från allra första början.

Boken handlar om etik och var populär under renässansen. Ciceros skrev förvisso på latin, men som provtext är den sönderbruten med syftet att sakna riktig mening. Lorem ipsum betyder alltså ingenting, det är bara blaj, inspirerat av Ciceros latinska texter. Och det är det som är vitsen.

När används Lorem ipsum?

Lorem ipsum kan du alltså använda som provtext, eller placeholder som man ofta säger. Syftet är att få en uppfattning om hur den riktiga brödtexten kommer att se ut i längd, styckesindelning, placering och typsnitt. Vanligast är när vi har en layout eller design, på förslag eller färdig, och vill få en uppfattning om slutresultatet, men vi saknar den färdiga texten. Det kan handla om en annons, en tidning, en webbplats eller en förpackning. Ja vad som helst som du behöver fylla med text.

Inte sällan använder man en placeholder-bild med en Lorem ipsum-text för att illustrera en layout. En del program, exempelvis publiceringsverktyg och webbplattformar använder Lorem ipsum som default-text, alltså Lorem ipsum ligger tills du publicerar egen text. 

Hur används Lorem ipsum i långa texter?

Att använda den vanligaste versionen av Lorem ipsum, alltså den vi har i ingressen ovanför, fungerar utmärkt i kortare stycken. Men tänk dig att du saknar text till en hel A4 eller varför inte en hel bok, hur gör du då? Det är inte alls ovanligt att använda ovan stycke om och om igen. Det ger dock inte den där känslan av att vara “riktig” läsbar brödtext. Ögat ser att det är repetition av samma stycke.

Det finns därför flera olika Lorem ipsum-generatorer, som kan ge dig en så lång, meningslös, låtsas-latin-text som du önskar. Se dock upp för såna som försöker spela dig ett spratt genom att lägga in humoristiska eller för din verksamhet olämpliga ord, bland den auto-genererade myrstacken av låtsasord.

Varför inte provtext på svenska?

Syftet med att använda en förvanskad version eller hitte-på-latin är just att ingen, oavsett språkkunskap, ska kunna förstå vad texten betyder. Man vill undvika att dra läsarens uppmärksamhet till innehållet, och istället få denne att fokusera på layouten. Poängen med Lorem ipsum är att ge intrycket av ett normalt textflöde istället för exempelvis “Här kommer text” eller “Text här”. 

En typograf vid namn Arne Heine (1922-2016) tyckte att svenskarna gott kunde använda sig av provtext på svenska. Han uppkom därför med ett förslag, men Lorem ipsum har varit fortsatt dominant eftersom det används i alla de internationella digitala verktygen. Heines förslag på Sveriges motsvarighet till Lorem ipsum ser ut såhär:

Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en faktor där trevnadens ordningens och ekonomiens upprätthållande, och dock är det icke sällan som sorgliga erfarenheter göras ordningens och ekon och miens därmed upprätthållande. Träutensilierna i ett tryckeri äro ingalunda en oviktig faktor, för trevnadens ordningens och och dock är det icke sällan.

Det finns faktiskt skäl till att en svensk provtext skulle kunna ge en bättre förhandsvisning av textens utseende. Lorem ipsum saknar våra å, ä och ö, och använder färre bokstäver med upp- och nedstaplar än vad som är vanligt i svenska. Det är “pinnen” uppåt i bokstäver som b, d, f och nedåt i bokstäver som g, j, p.

Lorem ipsum blir lipsum

För den som slänger sig med branschlingo och har ett jobb där Lorem ipsum är vanligt förekommande, har man skapat en kortare och förenklad version, nämligen Lipsum. Så vill du låta som att du inte gjort annat än att jobba med placeholders, då kan du slänga dig med teleskopordet Lipsum.

Hur kommer en content-byrå in i bilden?

När layouten är satt och placeholdern har gjort sitt, då är det dags att säga adjö till betydelselöst Lorem ipsum och istället fylla utrymmet med riktigt bra text. Och det är lättare sagt än gjort att skriva träffsäkra, informativa och säljande texter som berör, på ett utrymme som redan är satt. I det skedet finns det bara plats för ett visst antal ord. Och då gäller det att formulera sig smart och prioritera bland det man vill få sagt. Det är ofta då vi kommer in i bilden!

Saknar du ord?

Om du behöver hjälp att fylla dina Lorum ipsum-luckor med välarbetad text, med rätt tonalitet och till rätt målgrupp, då är det en god idé att höra av dig till oss. Så snackar vi ihop oss och ser hur vi på bästa och mest effektiva sätt kan hjälpa dig! Skicka ett mejl till hej@stockholmsskrivbyra.se så tar vi det därifrån.

Stockholms Skrivbyrå – när du saknar ord, tid eller folk.