Hur fungerar Clubhouse?

02 feb 2021

Hur fungerar Clubhouse?

Clubhouse är ett nytt tillskott i familjen sociala medier och det är verkligen med betoning på socialt för här finns alla möjligheter att lyssna, prata och möta människor från hela världen. 


Vad är Clubhouse? 

Plattformen bygger på live-chattar, mötesrum och möjligheten att delta i diskussioner om olika ämnen. Här pågår hela tiden samtal och diskussioner och det är ljudet som står i centrum. Så vi kommunicerar alltså inte med text, inte med video, bara med rösten!

Med andra ord får du på Clubhouse chans att lyssna på och prata med vänner och nya bekantskaper. Det är enkelt att skapa egna grupper och samla människor kring olika ämnen.

En följd blir att experter kan skapa rum och grupper för sina hjärtefrågor, funderingar och utmaningar. Men det är lika mycket socialt häng för den som är sällskapssugen.

Än så länge känns Clubhouse exklusivt. Nya medlemmar kan bjudas in av befintliga och även om tjänsten är ganska ny i Sverige är det fullt med folk och hög aktivitet. Nu i början vimlar det av kända namn och ansikten, men i takt med att användarskaran ökar jämnar det nog ut sig.


Clubhouse - appstore


Hur kommer man igång?

Än så länge funkar Clubhouse bara på iPhone och du hittar appen i Appstore. Det finns två sätt att bli en del av nätverket.

 1. Antingen får du en inbjudan från en Clubhouse-användare som du redan känner 
 2. eller så laddar ner appen, registrerar ditt användarnamn och ber om att få komma in. Clubhouse-användare som har dig i sin adressbok, och har delat den med appen, får en notis om att du vill komma in och kan välja att släppa in dig. 

Som ny på Clubhouse får du två inbjudningar och det kan komma fler när din aktivitet ökar. Eftersom antalet inbjudningar som delas ut är begränsat ökar känslan av att Clubhouse är ett mer exklusivt nätverk än de sociala kanaler vi är vana vid. 


Skapa en Clubhouse-profil

Som i de flesta sociala kanaler är det värt att lägga lite kärlek på din profil. Fundera först över vad du vill kommunicera och göra i just den här kanalen, välj sedan en passande bild och skriv en text att lägga som beskrivning. Tänk på att det bara är de första orden som syns.

Känslan nu är att Clubhouses medlemmar bjuder på arbetsrelaterade diskussioner, samtal som rör intressen, drömmar, kultur och vardag och så lite vanligt trams. Vi gillar ju att stoppa nya fenomen i fack, men det är inte lätt att säga om tonen här mest liknar LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram eller TikTok. Än så länge verkar det vara en skön blandning. 

Det går att koppla instagram och Twitter till sin Clubhoiuse-profil om man vill koppla ihop sina digitala sociala världar. 


Vad är ett rum?

I rummen pågår diskussioner av olika slag. På startsidan i appen ser du vilka rum som är öppna just nu. När du går in i ett rum hör du konversationen som pågår där och som lyssnare hörs du inte. Om du vill säga något kan du räcka upp handen och hoppas på att bli insläppt av moderatorerna. 


Vilka roller finns i ett rum på Clubhouse?

Överst i rummet ser du namn och profilbild på de personer som har startat rummet och de som är på ”scenen” och kan prata fritt. Under ser du de personer som följs av någon av talarna och längst ner i listan de personer som lyssnar och som inte har någon direktkontakt med talarna. Än. Men hela tanken här är ju att att utveckla sina nätverk, och att börja följa en intressant talare är en väg.


Hur skapar man ett rum på Clubhouse? 

Du kan skapa ett eget rum och välja om det ska vara öppet för alla (open), öppet för de personer som följer dig (social) eller enbart för de du bjuder in (close). När du skapar ett rum är det bra att ge den ett tydligt namn och en kort förklaring av vad som händer i rummet. Det går att öppna ett rum direkt eller schemalägga det. Du kan även skapa återkommande rum.

För att starta ett rum, gör så här: 

 • Tryck på Start a new room
 • Välj om rummet ska vara öppet, socialt eller stängt
 • Om rummet ska vara stängt, välj vilka som ska bjudas in
 • Tryck på Let´s go
Clubhouse - starta ett rum


Vad är en klubb?

Du kan starta en egen klubb. Som alltid i sociala medier är det bra att vara tydlig med ramarna för en klubb. Vad heter den, vad är den till för och vad är tanken med den? Ju tydligare du är, desto bättre kommer den att fungera. 


Hur startar man en klubb på Clubhouse? 

För att få starta en klubb ska du ha skapat diskussionsrum vid minst tre tillfällen. Du kan sedan ansöka om att starta en egen klubb. Klubbarna består av:

 • Grundare/ägare är den person som har startat och satt beskrivningen för klubben. Den personen sätter spelreglerna och kan fritt bjuda in medlemmar. 
 • Administratörer. Grundaren väljer ut vilka som ska hjälpa till med att acceptera och ta bort medlemmar och starta privata och öppna rum. 
 • Medlemmarna har blivit inbjudna och godkända och kan själva starta privata, men inte öppna, rum inom klubben. 
 • Följare kan vara med och lyssna i klubbens öppna rum, men inte skapa egna rum. 


Menyn i Clubhouse

Clubhouse - meny

I toppmenyn på Clubhouse hittar du: 

 • Förstoringsglaset där du söker efter medlemmar och klubbar
 • Brevet där du ser du om du har några inbjudningar att använda och kan bjuda in vänner till Clubhouse.
 • Kalendern där du ser dina kommande händelser och själv kan schemalägga event som du planerar på Clubhouse
 • Klockan där du får notiser som rör dina kontakter i Clubhouse 
 • Din profil där du kan uppdatera din profilbild, text och inställningar


Vad ska man ha Clubhouse till?

Nu undrar du kanske om det här är ytterligare en kanal som ska stjäla orimligt mycket tid från oss? Ja det kanske det är, eftersom det hela tiden dyker upp nya diskussioner och människor! Clubhouse är definitivt lockande och kanske även beroendeframkallande.

Det fina är att lyssnadet ger en känsla av live-podd och det är vilsamt att kunna vara där utan att behöva prata eller synas. På samma gång ger Clubhouse möjligheter till synlighet och diskussionsytor för de som vill samlas kring olika ämnen och ta plats. 

Det ska bli väldigt spännande att se hur Clubhouse utvecklas närmaste tiden!