Vad är growth hacking egentligen?

29 nov 2018

Vad är growth hacking egentligen?

Growth hacking, eller growth marketing, är begrepp inom marknadsföring som vuxit sig starka på senare tid. Men vad betyder de egentligen? Du behöver inte vara Mr. Robot eller annan hemlig hackare för att fatta. Inte alls faktiskt. Begreppet har inget med traditionell datorhacking att göra, utan handlar om att “hacka”, och boosta, företagets tillväxt. Det kan kort förklaras som en förståelse för dina digitala målgrupper, vilka digitala verktyg som fungerar bäst för dig och hur du når dina mål.

Varför heter det growth hacking?

Idag handlar det mesta om att bygga goda relationer. Ordet “hacking” kommer av de lyckade exempel där företag har hittat det perfekta “hacket” som leder till det önskade målet. Det kan vara nya kunder, fler registrerade användare, prenumeranter på dina utskick eller ökad försäljning.

Visst kan det låta diffust, men hittills har modellen varit framgångsrik. Särskilt start-ups har ofta behöver växa snabbt med så små medel som möjligt. Tidig growth hacking handlade helt och hållet om att arbeta med datadrivna insikter och analyser – och anpassa produkten efter målgruppen, istället för tvärtom. Tack vare lyckade digitala hacks kan en liten verksamhet skjuta i höjden på nolltid och konkurrera med de storföretagen i samma segment.

Så arbetar du med growth hacking

Analys och mätbara data är A och O när du börjar lägga fram en strategi. Du behöver fundera över hur du ska bygga en slimmad säljtratt och konverteringskedja, alltså hur du ska öka försäljningen på ett sätt som passar din verksamhet och dina kunder. Hur dina målgrupper beter sig på din app, webbsida eller plattform är ditt råmaterial som hjälper dig. Ställ dig följande frågor:

Mätbara data och analyser

 • Vilka besöker min webbplats/mina kanaler? 
 • Vad har de för egenskaper och behov?
 • Hur länge stannar de på sidan/plattformen/appen?
 • Hur många registrerar sig för användning/prenumeration?
 • Vilken väg tar de som kommer till avslut? Hur många faller bort?

Insikter

 • Vilka slutsatser kan jag dra från analysen? 
 • Kan jag förenkla konverteringen för just denna målgrupp?

Test och experiment

 • Vilken sorts annonsering och innehåll fångar min målgrupps intresse? 
 • Vilka digitala verktyg passar mig?
 • Vad funkar, och när? Vad kan ge fler klick? Fler köp?

Tre growth hacking-verktyg att börja med

Det finns en rad verktyg som passar olika bra för olika mål och plattformar. Allt beror på vad du vill uppnå.  

 • Google Analytics

  Med hjälp av Googles egna analysverktyg kan du ansluta din webbsida och få feedback i form av klickflöden, demografisk statistik och mycket mer. Analytics serverar dig snabba fakta om vem, var, när, hur och varför din webbtrafik ser ut som den gör.

 • SEO & SEM

  Lyckad sökmotoroptimering får din webbsida att hamna högst upp på Googles träfflistor. En topplacering ökar dina chanser till fler klick och besökare. Google ger dig även möjlighet att annonsera i sökresultaten med hjälp av Google AdsVill du lära dig mer om sökmotoroptimering? Vi håller kurser i ämnet!

 • UX-design/UX-writing

  Trots många webbsidebesökare så kan en majoritet falla bort innan registrerings- eller köpsteget. En webbsida eller app med tydliga klick-flöden i allt från smarta knappar och konkret copywriting hjälper kunden från första klicket till det slutgiltiga målet. User Experience är ett sätt arbeta intuitivt och pedagogiskt med webbplatsens innehåll. 

Sugen på att växa? Stockholms Skrivbyrå hjälper dig!

Vare sig du är egenföretagare, start-up, medelstort eller stort företag – alla kan dra nytta av growth marketing. Om du vill ha hjälper vi gärna. I ett första steg kan vi nysta ut vad du ska prioritera – vi håller workshops, föreläsningar och kurser samt har stor vana av att sätta digitala strategier. I nästa steg kan vi vara med när texter ska hackas fram. Du når oss på hej@stockholmsskrivbyra.se

Låt Knack hitta dina digitala stjärnor

Vår systerbyrå Knack Rekrytering hjälper dig att hitta och rekrytera digitala stjärnor som får din verksamhet att växa. Growth marketers, webbanalytiker och UX-writers hittar du hos oss på hej@knackrekrytering.se eller på www.knackrekrytering.se.