Fem anledningar att anlita en spökskrivare

24 maj 2023

Fem anledningar att anlita en spökskrivare

Att anlita en spökskrivare innebär att man tar hjälp av en professionell skribent för att skapa texter och innehåll i sitt eget namn. Nej nej. det anses inte vara fusk. Bara en hjälp på vägen för att nå fram med ditt budskap, med din stil och ditt tonläge.

Vem anlitar en spökskrivare?

Ordet kommer från engelskans ghostwriter, och det första man tänker på när man hör spökskrivare är kanske en författare som skriver till exempel en självbiografi i någon annans namn. Med alla de kommunikationskanaler som finns har spökskrivaren tagit en allt större roll. Idag är det inte alls ovanligt att kända influencers anlitar copywriters som spökskrivare till sina digitala kanaler. För har du funderat på hur alla dessa influencers egentligen har tid att skriva så mycket innehåll och vara så aktiva i sociala medier och andra kanaler? Ofta har de en fotograf, en filmare och en spökskrivare som skriver texter och kanske även agerar contentansvarig  så att det blir ordning på innehåll och publicering. 

Det är också vanligt att högt uppsatta personer på företag, som förväntas kommunicera eller opinionsbilda offentligt, anlitar spökskrivare för att sätta ord på sina tankar och åsikter. Talskrivare är ju också en form av spökskrivare. Både kungen och statsministern har förstås en person som förmedlar deras ord, och därmed röst, genom talmanus i offentliga sammanhang. 

Spökskrivare skriver ofta vd:s brev i årsredovisningar och till och med citat i nyhetsartiklar. Andra chefer och tongivande personer som vill och förväntas synas på allt från företagsbloggen till LinkedIn, anlitar allt oftare spökskrivare. 

Varför ska man anlita en spökskrivare? 

En spökskrivare är i vår värld alltså en copywriter eller annan textförfattare som agerar i det dolda på uppdrag av en annan person. Spökskrivarens huvudsakliga uppgift är att formulera och uttrycka idéer på ett sätt som passar deras uppdragsgivarens behov.  Framförallt deras tonalitet och stil. Som spökskrivare gäller det att gå in i en roll och precis som en skådespelare för en stund “bli” personen man skriver för. 

Här är fem anledningar att anlita en spökskrivare:

1. Spara tid

Att skapa riktigt bra texter tar tid. Genom att anlita en spökskrivare kan du frigöra din egen tid och fokusera på andra viktiga uppgifter. Spökskrivaren tar hand om att formulera och strukturera innehållet, och samtidigt sätta din prägel på det, vilket sparar värdefull tid åt dig. Kontakten kan ske genom personliga möten eller digitalt för att effektivisera ytterligare. Självklart ger du ditt ok innan någon publiceras så att du kan stå för “dina” ord!

2. Expertis och kvalitet

Spökskrivare är experter på att skriva och du är troligtvis expert på något helt annat. Genom att anlita en spökskrivare kan du fokusera på det du är bäst på och istället överlåta skrivandet till en professionell skribent som säkerställer att dina ord håller hög kvalitet, fyller sitt syfte och når fram. Ni arbetar tillsammans och utnyttjar varandras styrkor för att nå ett gemensamt mål.

3. Rätt stil och tonläge

Varje person har sin unika röst och stil. En skicklig spökskrivare kan anpassa sig efter din personliga stil och hur just du pratar och skriver. Så det låter som om det kommer från dig själv. Genom att behålla din autenticitet i dina texter kan du fortsätta bygga förtroende och förstärka ditt personliga varumärke.

4. Strategi och taktik

Spökskrivare kan hjälpa till att skapa innehåll som är målinriktat och strategiskt utformat för att uppnå specifika mål. Att anlita en spökskrivare bör vara en del i en större kommunikationsstrategi där skribenten hjälper till att hålla dig och din kommunikation på rätt spår.

5. Konfidentialitet och anonymitet

En av de främsta fördelarna med att anlita en spökskrivare är att du kan upprätthålla konfidentialitet och anonymitet. Om du inte vill avslöja att du har fått hjälp med att skriva, kan en spökskrivare arbeta bakom kulisserna och hålla sin medverkan hemlig. Det ger dig möjlighet att presentera innehållet som ditt eget. Det är mer regel än undantag att spökskrivare får signera ett avtal gällande tystnadsplikt.  

Att ta hjälp av en spökskrivare är inte fusk eller fel

Att anlita en spökskrivare behöver inte alls innebära att du fuskar eller att du gör något fel. När man väl blivit medveten om att det är så många jobbar med sin kommunikation och sitt content, vänjer man sig snabbt vid tanken. Att ta hjälp av en spökskrivare är helt legitimt och accepterat inom de flesta områden. 

Vad kostar det?

Författare som spökskriver böcker tar vanligtvis betalt per sida eller sätter ett fast arvode för hela boken. Copywriters som spökskriver brukar tar betalt per timme eller jobbar på retainer för återkommande uppdragsgivare. Det är vanligast när det handlar om att lära känna någons röst, stil och tankar. Arvodet per timme brukar ligga mellan 1000-1500 SEK (ex moms) beroende på upplägg och omfattning. 

Anlita Stockholms Skrivbyrå som spökskrivare

Vi älskar att spökskriva, även om det inte är riktigt så mystiskt som det låter. Att gå in i en roll och under en vecka få sätta på sig “hatten” för flera olika uppdragsgivare är otroligt roligt. Det gäller att göra sin research och kunna ställa om från en formell till en mer pratig ton. Vd-tal på förmiddagen och captions till en influencers Instagram på eftermiddagen, det är så vi gillar att jobba! Och självklart jobbar vi under tystnadsplikt.

Vill du beställa en text?

Välkommen att höra av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se om du vill ha hjälp att skriva ett tal, ett debattinlägg, en serie LinkedIn-poster eller content till dina sociala kanaler.