Dra trafik till din blogg – 5 tips!

22 sep 2015

Dra trafik till din blogg – 5 tips!

Att etablera en blogg och bygga upp en trogen läsarkrets kräver lite tålamod. Men det finns mycket du kan göra för att dra trafik till din blogg. Här är våra bästa tips:

1. Skriv så att man vill läsa
Vi har väl alla stött på en lovande rubrik, blivit nyfikna och klickat oss vidare för att hamna mitt i ett slarvigt inlägg som aldrig tycks komma till poängen. Att skriva intressanta, relevanta texter som är till värde för målgruppen är A och O för dig som bloggar. Men att bjuda dina läsare på ny kunskap och expertis kräver tid och engagemang. Undersök vad läsarna vill veta mer om, planera dina inlägg väl och skriv gärna lättsamt och personligt så innehållet blir enkelt att ta till sig.

2. Sprid i sociala medier
Sociala kanaler är ett effektivt sätt att få spridning på dina inlägg och dra trafik till din webbplats. Det finns flera plugins som ser till att dina inlägg delas automatiskt på  Facebook, LinkedIn, Twitter och andra sociala medier. Med det sagt rekommenderar vi att du lägger några extra minuter på att dela manuellt. Det rankas ofta högre och ger ett mer personligt intryck.

Dela i de kanaler din målgrupp rör sig i och fundera på ämnesrelevans. Kanske kan det vara en idé att dela vissa sorters inlägg på LinkedIn och andra på Facebook? Hjälp även dina läsare att själva sprida inlägget genom att servera tydliga dela-funktioner. Ju fler som delar ditt inlägg och pekar mot din blogg, desto bättre ur SEO-synvinkel.

3. Nyckelord och länkar
Nyckelord är ord som du vill att din verksamhet ska bli förknippad med. Genom att arbeta strategiskt med nyckelord gör du det enklare för besökare att hitta till dig via Google. Försök att använda dina nyckelord i rubriker (H1) mellanrubriker (H2) och länkar för där ger de extra bra utslag. Läs mer om hur du kan sökmotoroptimera din blogg eller webbplats här.

4. Var responsiv
Kom ihåg att en stor del av dina besökare läser dina blogginlägg i mobilen. En blogg som inte funkar på alla plattformar förlorar inte bara en stor andel besökare, den rankas även sämre hos Google.

5. Se till att synas
Se till att din blogg syns i ditt dagliga arbete. Lägg en länk i din mejlsignatur, tryck adressen på ditt visitkort och fyll ditt nyhetsbrev med korta trendspaningar och notiser som bjuder in till mer läsning på bloggen. Ett annat tips för att synas är att sticka ut näsan och gästblogga. Genom att synas på andras företagsbloggar etablerar du rollen som expert på ditt ämne. Att själv ta in gästbloggare är också ett bra sätt att nå ut till en bredare publik samtidigt som du får lite avlastning när det gäller innehållsproduktionen.

Kom ihåg att tålamod är bloggarens bästa vän. Det gäller att inte tappa suget om fantasin tryter eller besöksstatistiken pekar neråt då och då. Kämpa på och lycka till!

 

Vill du ha hjälp med att dra trafik till din webbplats eller blogg? Vi på Stockholms Skrivbyrå har många duktiga webbredaktörer och innehållsproducenter som kan sköta allt från underhåll, textproduktion och marknadsföring i sociala kanaler. Vi håller även workshops för dig som vill starta en företagsblogg. Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se så berättar vi mer.