Vår copywriter Sandra berättar om debutromanen – och ger dig skrivtips!

20 jan 2022

Vår copywriter Sandra berättar om debutromanen – och ger dig skrivtips!

I sin roll som copywriter på Stockholms Skrivbyrå skapar Sandra Trankell engagerade texter i syfte att lyfta företag och bygga varumärken. När hon inte skriver på jobbet, arbetar hon på sina egna texter. Och nu har det hänt, det som så många hobbyskribenter drömmer om, hennes roman har blivit utgiven. Här ger hon sina bästa tips till den som vill förverkliga sin bokidé, eller bli en vassare skribent på jobbet.

Grattis till debutromanen! Vad handlar den om?

– Vi landar i Norrland sommaren 1978 och får lära känna Mario, en rätt hårdkokt kille som lever ett stillsamt liv som snickare i en småstad. Livet vänds upp och ned när den förmögna och omtalade familjen Lejonswärd köper ett sommarhus i staden. Mario träffar Jessica Lejonswärd, familjens svarta får och föremål för kvällstidningarnas rubriker. Ett möte som kommer att röra till livet mer än vad Mario hade kunnat ana!

Hur kom du på idén till boken?

– Jag har alltid gillat att skriva om människor som ställs inför oväntade vändningar i livet, gärna med en smula humor. Idén kom ur att jag ville skriva om mötet mellan människor från totalt skilda socioekonomiska förhållanden och utforska vad som uppstår. Och så ville jag skriva om 70-talet. Det var en färggrann, galen och unik tid. Och vem gillar inte ABBA, Flygande Jacob, brunt kakel och utsvängda jeans?

Är det svårt att balansera det kreativa skrivandet med din yrkesroll?

– Jag började skriva noveller och romaner när jag var 10 år och skrivintresset har aldrig slocknat. Att balansera mitt kreativa skrivande med jobbet som copy har jag aldrig sett som ett problem. Snarare ser jag det som en superkraft. Genom att skriva olika typer av texter för våra uppdragsgivare blir jag hela tiden en vassare skribent, dessutom blir man allmänbildad av att skriva om allt från fasadrenoveringar till IT och hudvård. En egenskap som är bra när man skriver fiktion. Vill man bli bättre på att skriva, gynnas man av att skriva mycket, oavsett format.

Vad är dina bästa tips till andra som vill bli bättre på att skriva?

– Vare sig du drömmer om att skriva en bok eller vill utveckla ditt skrivande på jobbet är mina främsta tips:

  • Skriv, skriv, skriv! Att övning ger färdighet är ingen floskel.
  • Läs massor! Vare sig det är romaner, fackböcker, artiklar eller innehåll på sociala medier. Att läsa andras texter ger dig inte bara inspiration till dina egna texter, det berikar även ditt ordförråd.
  • Låt andra läsa dina texter och var mottaglig för feedback. Att sitta på sin kammare med texter som ingen annan läser kan kännas tryggt, men kommer inte att göra dig till en skickligare skribent.
  • Hitta dina skrivrum. Fundera på var du trivs att skriva. Själv skriver jag bäst på caféer med ett sorl omkring mig. Tro det eller ej, men det funkar!

Lider du av den klassiska skrivkrampen? Här listar vi några knep för när du kört fast i skrivandet.

Vill du beställa texter av Sandra eller våra andra skribenter?

Vi kan hjälpa dig med ditt innehåll! Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se. Vi skapar engagerande texter som lockar till läsning.

Vill du läsa eller lyssna på Sandras debutroman?

Tillflykten är en feelgoodroman som blandar humor, arbetarklassliv, oväntad kärlek och allt däremellan. Till boken!