Rädda en text – hur gör man?

30 jan 2018

Rädda en text – hur gör man?

Går det att rädda en text, även om den är riktigt dålig? En text som känns svårläst, ointressant eller saknar rytm – som bara inte är bra? När deadlinen hägrar runt hörnet för din artikel, statusuppdatering eller pressmeddelande och tiden är för knapp för att skriva en helt ny text, då är goda råd dyra. Det är bra att veta hur du angriper den befintliga problemtexten genom att bearbeta, skriva om och skriva rätt.

Om ni är många som skriver på ditt jobb, gör det till en vana att alltid korrekturläsa varandras texter och komma med direkt feedback. Det är lätt att bli hemmablind för sina egna ord, och är oftast enklare att ge konstruktiv kritik på någon annans text. Se det som en kollektiv superkraft! Använd vår checklista och förvandla grodan till en prins med en korrekturkyss.

7 enkla steg till att rädda en text

  1. Förtydliga rubriken
    Vilken vinkel är viktigast? Framgår budskapet i rubriken? Är den för lång eller kort?
    Rubriken ska sammanfatta texten i en mening, samtidigt som den måste väcka intresse utan att vara för lång. Om du tvekar på rubriken – ge tre nya förslag till textförfattaren!
  2. Det viktigaste först
    Framgår det i första meningen vad det handlar om?
    Det absolut viktigaste för en läsare är att veta vad texten handlar om, redan i första meningen. Läs inledningen och fråga dig själv om du vet vad texten kommer att handla om redan där. Ibland kan ett trick vara att stryka den allra första meningen. Ofta har den skrivits som författarens mentala startsträcka, men fyller inget syfte för läsaren.
  3. Lägg in mellanrubriker
    Finns det tillräckligt med luft i texten?
    Ingen vill läsa en vägg av text. Tappar du tråden när du läser, så lägg till en mellanrubrik som summerar ett eller fler stycken.
  4. Bryt upp meningar
    Hur känns rytmen när du läser texten högt? Varvas korta och långa meningar?
    Att få till en riktigt snillrik, lång mening är en konst som inte alla behärskar. Om det känns för långt här och där så dela upp meningen i flera. Ett lagom långt stycke innehåller oftast tre meningar, inte mer än så.
  5. Fixa den röda tråden
    Håller tråden genom hela texten? Byts vinkeln eller budskapet?
    Även om rubriken och inledningen är tydlig så är det lätt att virra bort sig i brödtexten. Läs texten flera gånger om och se om tråden håller genom varje stycke, och se till att du inte tappar den längs vägen!
  6. Stryk, lägg till och omformulera
    Är vissa meningar eller förklaringar ofullständiga? Hur skulle du ha sagt samma sak, på ett bättre sätt?
    Alla har vi olika stilar när det kommer till att uttrycka sig. Men om du inte förstår vad textförfattaren menar, är risken stor att andra läsare inte gör det heller. Byt ut formuleringar som känns otydliga och se till att du använder ett språk som mottagaren förstår. Skippa onödiga facktermer!
  7. Tydlig call to action
    Vad vill du att läsaren ska göra när hen läst klart texten? Är det tydligt för mottagaren?
    Texten i sig kan vara perfekt och snyggt skriven – men om det inte finns en uppmaning till läsaren att exempelvis prenumerera på ett nyhetsbrev, boka en plats på ditt seminarium eller dela din text – vad är då syftet? Se till att läsaren vet vad den ska göra efter den sista punkten.

Hur skriver man bra rubriker? Lär dig 5 enkla modeller här!


Rädda en text med våra korrekturläsare, översättare och ordsmeder!

När du inte har en minut över och behöver hjälp med befintliga texter eller helt nya så har vi hjälpen hemma hos oss! Hör av dig till hej@stockholmsskrivbyra.se