10 tips för genomslag i sociala medier

14 maj 2013

10 tips för genomslag i sociala medier

Att vara effektiv och träffsäker är avgörande för företag som vill få genomslag i de sociala medierna. Men hur, när och på vilket sätt ska vi kommunicera i våra egna kanaler för att bli så synliga som möjligt?

10 tips för sociala medier

Locka med innehåll
Uppdatera med relevant innehåll. Ge dina läsare någonting som de har nytta av utan att tappa kontexten med din verksamhet.

En bild säger mer än tusen ord
Ja, nästan i alla fall. Vi ser ett ökat användande av sociala medier som enbart jobbar med bild och film, på Instagram läggs till exempel 50 miljoner bilder upp varje dag. Det är bevisat att bilder engagerar mer än det skrivna ordet. Nu när mycket av våra digitala aktivitet har förflyttats till våra mobilskärmar blir det faktumet ännu viktigare.

Glöm inte att synas under helgerna
Statistik visar att vi är mer aktiva i sociala medier på helgerna, ett utmärkt tillfälle att synas alltså. För att minimera helgarbetet kan du tidsinställa publicering av blogginlägg eller förbereda en uppdatering under arbetstid som du enkelt publicerar under helgen.

Intresseväckare
Få klickar på en länk utan att veta vad den kommer att visa. Lägg lite tid på att skriva en bra rad som lockar till klick och läsning.

Se till att synas kring lunch
Efter lunch ägnar många en stund åt sociala medier, så varför inte passa på att uppdatera kring kl. 12?

Kort eller långt vinner
Majoriteten tycker att korta och kärnfulla eller långa och engagerade uppdateringar är de mest intressanta. Det är tydligen inte lika intressant med uppdateringar som är mellanlånga.

Var konsekvent
Det räcker inte att innehållet är bra – det måste distribueras kontinuerligt också. En webbplats eller blogg som uppdateras ofta har lättare att klättra i sökmotorerna.

Nyckelord är nyckeln till framgång
Vilka ord vill du eller din verksamhet bli förknippade med? Använd dem mycket och använd dem ofta. Det bidrar till att dina sidor får en bättre placering i sökmotorerna. Använd gärna orden i rubriker, ingresser och som taggar. Du visste kanske redan att hashtaggen # inte bara fungerar på Instagram och Twitter utan i nästan alla sociala medier.

Försök inte lura Google
Google premierar relevant innehåll. Satsa därför på att skriva texter med bra innehåll och sökord som stämmer överens med texten. Att försöka lura Google genom att till exempel upprepa samma ord om och om igen kan göra att sidan tappar placeringar. Dåliga texter kan även göra att dina besökare tröttnar.

Sociala medier följer med oss på semestern
Snart tar vi semester, men det betyder inte att vi kommer lägga ifrån oss laptopen, mobilen eller paddan. Statistik visar att vi är mer aktiva och mottagliga digitalt under semestern, så glöm inte att hitta ett sätt att underhålla era kanaler även under semesterveckorna.

Stockholms Skrivbyrå har många duktiga skribenter som sköter olika företags närvaro i sociala medier. Hör gärna av dig om du vill diskutera ett sådant upplägg.