10 SEO-tips för bättre placering hos sökmotorerna

27 jun 2013

10 SEO-tips för bättre placering hos sökmotorerna

Det spelar ingen roll hur bra din webbplats är. Finns den inte med på första eller andra sidan hos sökmotorerna är risken stor att den inte besöks. Sökordsoptimering är inget hokus pokus, här kommer våra bästa seo-tips! Med hederligt och tålmodigt arbete kan du få din webbplats att klättra i sökmotorernas träfflistor.

SEO står för search engine optimization och är en viktig byggsten för att lyckas på webben. De allra flesta internetköpen börjar med en sökning på nätet. Vi vill hittas och vara synliga för våra befintliga och potentiella kunder och det blir vi genom att hamna högt upp i träfflistan.

Du får sex gånger fler besökare om du finns med på första sidan på Google. Varje dag använder de flesta av oss sökmotorer för att hitta något vi söker. Google är överlägset störst och långt därefter kommer Yahoo!.

Precis hur Googles sökresultat fastställs är inte så lätt att hålla koll på eftersom kriterierna ändras med jämna mellanrum. Målet är att det inte ska gå att lura sökmotorn, utan att den ska lyfta de resultat som faktiskt är mest relevanta för den som söker.

Våra 10 bästa SEO-tips

1. Uppdatera sidan ofta
Se till att uppdatera din webbplats ofta. Sidor som nyligen uppdaterats premieras av Google. Se till att blogga, publicera nyheter eller lägga in ett automatiskt flöde från Twitter, Facebook eller någon annan social kanal.

2. Publicera bra innehåll
En hemsida med relevant och korrekt innehåll rankas högre än motsatsen. Håll din målgrupp i tanken när du skriver texter till webben och ge dem det de vill ha.

3. Välj ut några nyckelord
Vilka ord söker dina kunder och potentiella kunder på? Vilka ord vill du och din verksamhet bli förknippade med? Forma din webbplats efter dina utvalda sökord och välj inte för många. Använd nyckelorden i rubriker, mellanrubriker, i sidans titlar och i länkar. Det är ett plus om sökorden finns i domännamnet också. Men, ett överdrivet användande av nyckelorden i löpande texter kan straffa sig. Använd dem, men med måtta.

4. Märk bilder och filmer
Använd dina nyckelord när du döper bilder och filmer. Använd även nyckelord i bildernas ALT-texter.

5. Underskatta inte länktexterna
Lägg energi på att formulera dina textlänkar. Det hjälper besökaren att hitta rätt och med rätt ord i länkarna kan du klättra i sökmotorerna.

6. Försök att få andra att länka till dig
Google tittar på hur många webbplatser som länkar till din webbsida. Om välbesökta webbplatser länkar till din sida klättrar den i sökmotorerna.

7. Ha besökaren i tanken
Att bygga en webbplats enbart för att klättra i sökmotorerna är sällan lyckat. Har du en webb som i första hand är kundanpassad blir den automatiskt omtyckt av sökmotorerna, då de är skapade för att bedöma sidan på samma sätt som en människa skulle ha gjort.

8. Ha koll på sidans titel
Se till att sidornas titlar och beskrivningar är relevanta och att de håller sig inom de tillåtna ramarna. Håll dig till de nyckelord du har valt.

9. Var tålmodig
Till sist, ha tålamod. Ju längre en webbplats har funnits och skötts om desto mer gillas den av sökmotorerna.

10. Analysera
Använd tex Google Analytics för att läsa statistik och analysera den. Besökarnas beteende kan ge dig svar på vad som fungerar och inte. Kanske behöver du justera något?

SEO-misstag att akta sig för

Tänk på att:

1. Om du missbrukar systemet kan du straffas och till och med plockas bort från Googles index.

2. Google har problem med att känna igen text i bilder, så sådana hjälper dig inte att klättra i rankningen.

3. Flash-intron är inte så lyckade ur ett sökmotorperspektiv.

4. Undvik dolda texter eller länkar. Google ser dem och gillar dem inte.

5. Kontrollera trasiga länkar.

Stockholms Skrivbyrå kan sätta dig i kontakt med en duktig SEO-skribent eller utvecklare och du behöver hjälp med att sökordsoptimera din webbplats.