Att vinkla texter
Journalister kritiseras ofta för att de ”vinklar” texter. Men utan vinkel blir det inga begripliga texter. En text bör ha ett tydligt ärende. Däremot kan du förstås välja ditt ärende på ett mer eller mindre ärligt och relevant sätt.
Vad är då en vinkel?
Börja med att fråga dig själv: vad är grejen? Vad är så intressant, roligt eller speciellt att det ska få mottagaren att vilja läsa? Börja därför alltid med att fundera på budskapet med din text och hur det ska vinklas. Har du ett tydligt fokus blir det också lättare att stryka detajler och formuleringar som inte är nödvändiga för sammanhanget.
Ställ dig frågan: vad handlar det om – egentligen?
”Frågan är min absoluta favorit och har under årens lopp hjälp mig mer än något annat. Ordet egentligen har blivit ett mantra med vars hjälp jag håller den röda tråden stressiga dagar vid tangentbordet”, det berättar journalisten Anneli Ahlmér i sin bok V som i vinkel. För henne fungerar ”egentligen” som en skalpell som skär genom tjocka lager av information och sinnesintryck för att till slut blottlägga kärnan.
“Att vinkla är för en journalist att renodla, nyhetsvärdera och hitta den krok som berättelsen ska hängas upp på. Vad du väljer att berätta (renodlingen, vinkeln) och hur du hänger upp berättelsen (kroken) avslöjar din professionalitet som skribent – förmågan att göra det oformliga hanterbart. Det svåra begripligt och det okända känt.”
Anneli Ahlmér fortsätter: ”När vi vinklar, riktar vi vår strålkastare mot ett ämne, en fråga, en person eller ett problem som drar till sig vår nyfikenhet. Vi går närmare och närmare, vilket givetvis också gör att vi inte ser helheten alla gånger , utan bara en mindre del, kanske till och med en orättvist mindre detalj som nu får bada i ljus. Sedan gäller det att hitta den krok, det vill säga förhållande, uttalande, USP , faktauppgift, den person eller vad det nu kan vara som hjälper till att locka läsaren in i texten”
Utan vinkel klarar sig inte en text
Informationsflödet är idag större än någonsin och innehåll produceras i en rasande fart. Därför är det oerhört viktigt att veta vad du vill berätta, om inte läsaren ska tröttna. På det sättet är en bra idé halva jobbet. Det kan kännas frustrerande att bara plocka ut en liten del av allt mödosamt insamlat material och lägga resten åt sidan. Men kan du inte sovra och skala bort oväsentligheterna blir du inte läst.
Citat från Anneli Ahlmér som skrivit boken V som i vinkel– 91 idéer för en bättre artikel.
Vi på Stockholms Skrivbyrå har flera duktiga copywriters och skribenter som kan hjälpa dig att vinkla dina texter. Hör av dig till oss på hej@stockholmsskrivbyra.se eller 08-5560 4200