Tävling! Sluta skjuta upp

28 dec 2014

Tävling! Sluta skjuta upp

Brukar du göra saker i sista minuten? När youtube är varvat, facebook är blockat och skafferiet säkrat med hänglås? En tröst är att du inte är ensam. Prokrastrinering, eller konsten att skjuta upp, är ett vanligt förekommande problem, även bland människor som i sin yreksroll är vana att arbeta efter tighta deadlines. Den tråkiga nyheten är att varje gång du skjuter upp något lär du dig själv att reagera på samma vis nästa gång en uppgift väntar. Med andra ord får du allt svårare att bryta mönstret ju längre tiden går.

Allt är hjärnans fel

Hjärnan har en förkärlek till kortsiktiga prioriteringar och hungrar ständigt efter omedelbara belöningar. Många av de tråkiga, svåra eller utdragna uppgifter vi skjuter framför oss innebär belöning först efter att jobbet är slutfört. Vanligen i form av lättnad eller gott samvete. Sådana vaga löften är hjärnan alldeles för otålig för att vänta på. Med andra ord är du inte bara för sent ute, du har även en hjärna som kan liknas vid ett gnälligt barn.

Att ångestkänslorna ökar ju längre tid vi skjuter upp kombinerat med grundprincipen är att vi inte vill göra något som är kopplat till obehag lämnar prokrastinerare med en till synes omöjlig ekvation att lösa. Istället ersätts gärna den ursprungliga uppgiften med andra, mindre nödvändiga saker, som till exempel :

  • att städa mellan tangenterna
  • att uppdatera operativsystemet
  • att gå och köpa tejp för att det ska finnas i kontorslådan

Men lugn, hjälp finns att få. Vi har listat några appar för den som vill hitta motivation, skapa struktur och få hjälp med att sluta skjuta upp.  Här är våra favoritappar!

Tävla och vinn

Är du en prokrastinerare i nöd? Skriv en motivering i kommentarsfältet om varför just du behöver hjälp att bli mer effektiv. Bästa motivering vinner boken ”Dansa på deadline”. Full med tips som kan hjälpa dig bryta mönstret och komma till skott.

Relaterade inlägg