Heter det skrivarkurs eller skrivkurs?

12 sep 2017

Heter det skrivarkurs eller skrivkurs?

Heter det skrivarkurs eller skrivkurs? Skrivarbyrå eller skrivbyrå? Vi är en skrivbyrå som håller skrivkurser, men vi vet att de allra flesta som söker efter våra tjänster inte skriver så i sök-fältet hos Google.

Det heter skrivbord och inte skrivarbord, fiskebåt och inte fiskarbåt. Fotbollspelarens spelplan är en fotbollsplan och inte en fotbollsspelarplan. Så varför säger så många skrivarkurs och skrivarbyrå?

Skrivkurs eller skrivarkurs?

Prefixet skrivar- är en referent, det vill säga ett levande substantiv: en skrivare (någon som skriver). Två tänkbara synonymer skulle kunna vara skribent och författare. De orden motsvarar inte riktigt det breda samlingsord som engelskan erbjuder, writer, och kanske är det därför direktöversättningen skrivare har tagit sig in i vardagslingot.

Här kommer fler exempel på ord där prefixet skrivar- konkurrerar med skriv-:

Skrivarlinje skrivlinje

Skrivartävling – skrivtävling

Skrivarkurs – skrivkurs

Vad är rätt – skrivbyrå eller skrivarbyrå?

Efter många sömnlösa nätter har vi försökt komma underfund med varför många, av misstag och säkert utan baktanke, väljer att kalla oss för Stockholms Skrivarbyrå. Vi är ju ingen skrivarbyrå – vi är en skrivbyrå.

Vi som är proffs på att skriva, är det något vi missat? Vi ställde vår fråga till Frågelådan på Institutet för språk och folkminnen och de svarade så här:

Det kan heta på båda sätten. Båda formerna är ungefär lika vanliga i språkbruket.

Teoretiskt är det olika saker. Till exempel så är Skrivartävling en tävling för personer som skriver (skrivare) medan Skrivtävling är en tävling i att skriva. Men i verkligheten rör det sig om samma sak: en tävling där man ska skriva något. Ibland är den öppen för etablerade författare, ibland för ännu icke etablerade, ibland för någon viss kategori, t.ex. skolelever.

Det helt dominerande i bruket, och det som verkar rimligast i den aktuella sammansättningen, är skrivbyrå.

Vänlig hälsning

Ola Karlsson

Skrivbyrå, skrivkurs, skrivlust

Så vi fattar. Vi tar inte illa upp. När det gäller språk finns det ju ofta två sidor av myntet: fler rätt än endast ett. Att upptäcka nya former och nyord, böjningar och blandningar, diftonger och anglicismer  – det är vårt priviligierade jobb. Så sluta aldrig vara nyfiken på de krumelurer vi kallar bokstäver och ifrågasätt för guds skull så mycket du bara kan, för det är så vi lär oss.

Så till nästa gång du bläddrar mellan flikarna här på vår webbsida på jakt efter skriv- och läslust – kom gärna ihåg vårt namn: Stockholms Skrivbyrå, en skrivbyrå som erbjuder skrivhjälp och skrivkurser för skrivare.

Söker du en skrivarkurs?

Vi lanserar snart skivkurser av olika slag.  Om du vill ha information om det, mejla oss på hej@stockholmsskrivbyra.se.