Öva upp din kreativitet i sju steg!

20 feb 2013

Öva upp din kreativitet i sju steg!

En riktig kreativitetsdödare är att säga ”jag är inte kreativ”. För det är du, om du vill vara det. Vår hjärna är plastisk och det betyder att den anpassar sig efter hur den används. Kreativitet  är alltså något vi kan träna fram. Här får du tips på hur du skapar bättre möjligheter att öka kreativiteten.

1. Gör slut med dina energitjuvar
Vill du vara kreativ? Omge dig med människor som inspirerar och motiverar, man blir som bekant som man umgås. Våga lägga mindre tid på människor som tar mer energi än vad de ger.

2. Hitta bästa platsen
Ibland kan platser inspirera mer än människor. Kommer du på de bästa idéerna när du omges av sorlet på det mysiga kaféet (som serverar stans bästa bullar), på kontoret eller hemma till tonerna av din favoritmusik?

3. Kartlägg ditt dygn
Vissa hjärnor funkar bäst på natten, andra på morgonen eller mitt på dagen. Ta en funderare över när på dygnet du jobbar bäst och planera din dag efter det.

4. Utmana hjärnan
Vi är vanedjur. Många av oss vaknar samma tid, äter samma frukost, går samma väg till jobbet, fastnar framför TV:n och somnar vid samma tid som vanligt. Utmana din hjärna. Borsta tänderna med vänster hand (om du är högerhänt), ta en ny väg till jobbet, prata med människor du inte brukar umgås med, ät något du inte provat förut, lyssna på musik du inte känner till. Bryt gamla vanor och upptäck att det ger nya tankar och idéer.

5. Våga
Våga klä dig i glada färger även om du tycker att det är för uppseendeväckande, våga ställa den där frågan du är rädd ska låta dum och våga lyssna till dina drömmar. Nya idéer kan leda till en längtan efter förändring och förändringar kräver ofta mod.

6. Ha roligt varje dag
Om vi är uttråkade, blir vi trötta och en trött hjärna är inte kreativ. Ha som mål att göra något du tycker är roligt varje dag. Gillar du att dansa, måla, snickra, träffa vänner eller spela pingis? Se till att göra det. Rädslan för att tiden inte räcker till är den vanligaste orsaken till att vi inte unnar oss att ha roligt. Men att ha roligt behöver inte vara så tidskrävande. Om du läser ett kapitel ur en bok eller tar en snabbfika med en vän så försvinner inte tid, tvärtom, du gör någonting värdefullt med den.

7. Spara dina tankar
Idéer har en tendens att dyka upp vid oväntade tillfällen, så det gäller att vara redo att fånga dem. Spela in ett memo på telefonen, maila dig själv eller skriv ner tankarna i boken du alltid har med dig. En liten idé kan vara fröet till något storslaget.

Litteraturtips för dig som vill bli mer kreativ!

  •  Idébok av Fredrik Härén
  • Loranga Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren
  • Den mentala orgasmen av Per Robert Öhlin