Nya tider kräver nya ord

19 nov 2014

Nya tider kräver nya ord

I takt med att samhället och tekniken utvecklas uppstår även nya ord. Vi skapar eller lånar. Lägger till eller drar ifrån. Vissa uttryck överlever hela vägen till SAOL. Andra sveper förbi och glöms bort. Faktum kvarstår att nyorden har en unik förmåga att beskriva vår samtid och dess diskurser.

Vi kan till exempel blicka bakåt och se hur 2012 var året då vi på allvar började kommunicera genom hjärtan och vinkande händer då ordet ”emoji” hamnade på Språkrådets nyordslista. Vi kan även gå tillbaka till 2005 och minnas hur diskussionen kring alltför omhuldade barn blossade upp varpå uttrycket ”curlingförälder” myntades.

Årets nyord

Att hålla koll på nyord är helt enkelt ett sätt att ta tempen på samtiden, hänga med i nyhetssvängen och upptäcka trender. I väntan på 2014 års nyordslista kan vi kika på några uttryck som redan kvalat in.

Cisperson – någon vars biologiska, juridiska och sociala kön alltid har hängt ihop enligt rådande samhällsnorm. Cis är latin och betyder ’på samma sida’, ett motsatsord till latinets trans.

Duolog – en dialog mellan två personer.

Ledarhäst – miniatyrhäst som alternativt hjälpmedel för blinda och synskadade.

Ljuslurar – öronlurar med inbyggda ljusdioder som uppges vara ett alternativ till ljusterapi.

Ortorexi – fixering vid en hälsosam livsstil, till den grad att det blir osunt.

Potatisvästern – benämning på västernliknande danska filmer.

Rasifierad – används ofta om någon som diskrimineras eller utsätts för negativ särbehandling på grund av sin hudfärg eller härkomst.

Spektakelkultur – myntat av den amerikanske författaren Chris Hedges som menar att vi lever i en tid av politiskt förfall. Vi lockas, precis som i antikens Rom, att ägna oss åt spektakulär underhållning. Vi deltar inte längre aktivt i politiken eller kulturen, utan tittar på och låter oss underhållas.

Spontansport –benämning för sportutövande på sport- och fritidsanläggningar som står öppna för allmänheten.

Uppskjutare – Någon som ständigt skjuter upp saker till morgondagen.

Exemplen är hämtade från Språkrådet. 

Stockholms Skrivbyrå hjälper företag, byråer och myndigheter med kommunikation i skriven form.